Malverzacije u Visokoj školi za vaspitače

Bivši direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Stevan Divjaković, pravio je mimo zakona ugovore o radu sa zaposlenima iz "Radosnog detinjstva".

Bivši direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Stevan Divjaković, pravio je mimo zakona ugovore o radu sa zaposlenima iz Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo".

Naime, Visoka škola za obrazovanje vaspitača i "Radosno detinjstvo" već godinama imaju uspešnu saradnju jer studenti ove škole idu na praksu u Predškolsku ustanovu.

Međutim, poslednje tri godine dve obrazovne institucije nisu imale nikakav međusobni ugovor, već je tadašnji direktor Stevan Divjaković sklopio ugovore o radu sa fizičkim licima Slavicom Bijeljac (tadašnjom pomoćnicom direktora Radosnog detinjstva) i Zoricom Laković (tadašnjom koordinatorkom za praksu u Radosnom detinjstvu), na ime organizovanja stručne prakse studentima. Time je direktno prekršen Zakon o radu jer su pomenute osobe već bile zaposlene u toj ustanovi i nisu mogle da budu zaposlene po još jednom ugovoru o radu.

Na taj način se u ove tri godine iz Visoke škole za obrazovanje vaspitača u džepove privatnih lica slilo preko 1.500.000 dinara.

Divjaković nije želeo da govori za 021, dok je predsednik Saveta škole Jovan Ljuštanović kazao da je "čuo za te ugovore i smatra da su bili u interesu uspešnog obavljanja prakse škole, ali da ne zna da li to legalno ili nije, jer on nije pravnik".

Sa druge strane, direktor Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Marko Grgurović za 021 kaže da su sporni ugovori pravljeni pre njegovog dolaska. Ono što zna je da "nije postojalo nikakvo zvanično ovlašćenje škole da njih dve potpisuju takve ugovore".

Ove dve institucije trenutno imaju sklopljen ugovor o održavanju stručne prakse, čime se stalo na put neovlašćenom plaćanju fizičkih lica. O ovim i drugim malverzacijama u okviru Visoke škole za obrazovanje vaspitača postoji i zapisnik budžetske inspekcije broj 47-3/2013-34-01, sačinjen decembra 2013. godine.

Zaposleni u školi podneli prijave zbog poslovanja

Članovi Saveta Visoke škole za obrazovanje vaspitača nedavno su podneli prijave protiv sadašnje direktorke Jovanke Ulić i njenog pomoćnika Stevana Divljakovića, zbog toga što smatraju da finansijsko poslovanje nije transparentno.

U prijavama, u koje je 021 imao uvid, navodi se da su direktorka i njen pomoćnik u periodu od 2007. do 2014. godine, protivzakonito povećali sebi koeficijente za obračun plata na nivo doktora nauka, iako su oboje magistri. U prethodna dva mandata Divjaković je bio direktor Visoke škole, dok je Ulićeva bila njegova pomoćnica a funkcije su "zamenili" 1. oktobra prošle godine.

Izvor iz Saveta ove škole želeo je da ostane anoniman, jer se boji gubitka posla, ali je stav Saveta po tom pitanju jasan: "Apelujemo na državne organe i nezavisnog revizora da preispitaju poslovanje škole, a posebno pronevere novca zbog kojih i škola i Savet danas snose posledice", kazao je taj izvor.

Sadašnji pomoćnik direktora škole Stevan Divjaković bio je pominjan u medijima za nemamensko trošenje sredstava dok je bio upravnik Srpskog narodnog pozorišta, pa zatim i dok je bio direktor Srednje muzičke škole "Isidor Bajić" i predsednik Upravnog odbora Fonda "Melanija Bugarinović". (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • nss

    11.04.2014 20:14
    studentu koji se skoluje za svoje pare fakultet je duzan da obezbedi i teorijsku i prakticnu nastavu...e kada je doslo do prakse vaspitaci su mentorisali za slobodne dane a ove dve pametnice pokupile lovu i jos pretile kako se to mora...takvog lopovluka kao u predskolskoj ne moze niko da se seti...dodjite i razgrnite pa da se naucite kako se krade
  • PP sluzba

    11.04.2014 09:03
    Sve se zna, da,da ,da
    E moji vaspitaci, eto zasto nismo dobijali dodatak za mentorstvo, doskolovavali se na lepe reci i iz svog djepa. Kada smo zavrsili nema vece plate, jer zakon to ne prepoznaje/ reci bivseg sekretara ustanove/sta sve zakon ne prepoznaje ali njegovi stubovi/ tako ih je zvao bivsi direktor/su pravili statute, sistematizacije, uredbe , zakone po svojoj slici u ogledalu.I sada jos uvek su tu i tumace zakone , odugovlace i razvlace po sebi. Normativi su postojali samo za njih, a za nas ih nije bilo. Ili kako je govorio Rukovodilac PP sluzbe i zamenik direktora /bivsi/ ..to nije moj posao.. ali ne brinem se ja za njih, njih je dobro iskolovao samardzic. Stubovi su to njegovi!
  • juca

    11.04.2014 04:28
    nedodirljivi
    A sta je sa malverzacijama u radosnom detinjstvu.
    one se nastavljaju i posle smene samardzica. glavna karika /sekretar ustanove jagoda mrkaja. zar ona nije bila zaduzena za sprovodjenje zakona.zakon je sprovodila za nedodirljivog samardzica. sada je on zaposlen kao pravnik/necete verovati u kadrovskoj sluzbi. idealno mesto za namestanje kadrova .naravno za pare. iako je trebao da dobije otkaz jer je radnica koja ga je tuzila dobila presudu. za njega ne postoji zakon. tu se nasla jagoda da ga na elegantan nacin udomi.savetovala je sadasnjeg direktora zajedno sa advokatom ustanove da je covek zasluzio da ga zaposle u radosnom detinjstvu jer 7,5 miliona evra koliko je ostetio ustanovu nije dovoljno da prezivi. i tako se mucke nastavljaju a nedodirljivi setaju gradom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti