Danas i sutra prijemni za srednju školu

Učenici koji upisuju srednju školu polagažu danas i sutra kvalifikacione ispite, a iz Ministarstva prosvete upozoravaju đake da na testu ne koriste nikakva elektronska sredstva, mobilne telefone, digitrone, "puškice" i "bubice".

Učenici koji upisuju srednju školu polagažu danas i sutra kvalifikacione ispite, a iz Ministarstva prosvete upozoravaju đake da na testu ne koriste nikakva elektronska sredstva, mobilne telefone, digitrone, "puškice" i "bubice".

Ukoliko đaci na ispitu budu koristili nedozvoljene uređaje biće nakon jedne opomene isključeni sa ispita, rekao je predsednik Republičke upisne komisije Bogoljub Lazarević.

Bez precrtavanja i žvrljanja

Ispit iz srpskog (maternjeg) jezika polaže se danas, a narednog dana iz matematike. Jednu od pet kombinacija sa pitanjima iz zbirki odštampanih pre nekoliko meseci izvući će ministar prosvete Žarko Obradović, 10 minuta pre početka ispita, što će direktno prenositi RTS i Radio Beograd.

Ispit će početi u 10 sati u matičnim osnovnim školama, trajaće 120 minuta, a đaci treba da dođu najmanje 30 minuta pre početka testa, kako bi na vreme bili raspoređeni po učionicama i poslušali uputstva dežurnih nastavnika. Na prvoj strani testa je uputstvo za rešavanje, a na ispit treba poneti drvenu olovku, gumicu, hemijsku olovku, kojom se upisuju konačni odgovori, kao i lenjir i šestar. Na testu se ništa ne može precrtavati, ni žvrljati.

Učenici na ispit mogu poneti flašicu sa vodom, a praksa je pokazala da je za učenike najbolje da prvo reše zadatke koje znaju, a da se potom vrate na rešavanje težih pitanja. Na testu iz matematike ima 17 zadataka, od kojih će u pet biti promenjene vrednosti, odnosno brojevi, dok je sam postupak rešavanja identičan kao u zbirci. Na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, nema novih zadataka u odnosu na zbirku, ali će u nekoliko zadataka biti promenjen redosled ponuđenih odgovora.

Konačni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 28. juna, a tog i sledećeg dana se popunjavaju i predaju liste želja. Za 7. i 8. jul je zakazan završetak prvog upisnog kruga, odnosno raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima. Drugi upisni krug počeće 9. jula predajom liste želja, a završava se 12. jula.

  • alxxl

    20.06.2010 09:35
    verovatno
    verovatno će i živeti bez digitrona, bez računara i interneta... a (sudeći po današnjoj političkoj situaciji) varanje, laganje i odsutnost bilo kakve odgovornosti prema poslu - ... verujte, znaju oni da varaju i bez toga.
  • istina..

    20.06.2010 08:45
    To sto ce ucenici polagati prijemni bez mob.telefona i kalkulatora je nesto sto ne znam kako ce deca preziveti, bez pomagala slabo znaju 4 osnovne matematicke radnje.
    Reci digitron je greska,isto kao kada se lektor preksti u kolektor i to kaze osoba koja je kolektorisala-lektorisala tekst knjige..
    ima gi nas svakakvih
  • slanina

    19.06.2010 15:58
    Ne kaze se digitron vec kalkulator.....
    Ne kaze se digitron vec kalkulator(digitron je slovenacka firma koja je pravila kalkulatore u ex yu)

    http://vukajlija.com/digitron

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti