Skupština ipak o grejanju

Na dnevnom redu junske sednice Skupštine grada, u petak, 25. juna, naći će se Predlog dopune Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, saznaje Radio 021.

Na dnevnom redu junske sednice Skupštine grada, u petak, 25. juna, naći će se Predlog dopune Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, saznaje Radio 021.

Kako naglašavaju u Gradskoj upravi za komunalne poslove, na taj način će se stvoriti pravni uslovi za pripremu prelaska na obračun grejanja po utrošku.

Ovo je, u neku ruku, odgovor na tvrdnje iz Novosadske toplane da ''postoje nezvanične informacije da gradski parlament neće raspravljati o ovoj važnoj odluci".

Prethodno, Toplana je nagoveštavala da gradske vlasti koče proces uvođenja obračuna grejanja po utrošku, koji je preduslov za kredit od Nemačke razvojne banke. Tim kreditom trebalo bi da se finansiraju neke od najvećih ovogodišnjih investicija.

  • Segrt

    25.06.2010 18:11
    Tu ste negde inženjeru
    Nas su učili da gubici toplote zavise od građevinske konstrukcije zgrade, unutrašnje temperature, spoljne temperature i dužine grejnog perioda.
    Neće biti da se u ovom paušalu ne kriju ogromne rezerve koje su do sada pravdane neekonomskim cenama. Pre će biti da od tih silnih stručnjaka u toplani koji su pristigli poslednjih godina ne mogu da se dogovore koji će od njih objasniti metodologiju određivanja cene za jedinicu preuzete toplotne energije. Ili, još lepša tema za sve njih: Princip raspodele troškova grejanja pomoću delitelja toplote i efekti moguće uštede.
    A dok se oni dogovore za očekivati je da će ipak biti zgrada u kojima će biti jeftinije grejanje, ali samo pod uslovom da se pravilno utvrdi cena za jedinicu toplote, pa se makar ukupno potrošena količina toplote delila i po kvadratnom metru grejne površine, zapremini grejanog prostora, boji kose ili simpatijama.
  • Inženjer

    24.06.2010 22:31
    Za neverne Tome
    Ajde evo i ja molim te stučnjake za "obuke građana" iz Toplane da JAVNO objave formulu koju će koristiti!
    Čega se to oni plaše?
    Hajde da se kladimo da ćete i pored kupovine novih termostanskih ventila i čak ako izolujte po njihovim savetima svoj stan, imati veći račun za grejanje (i to svaki mesec) sa istim spoljnim temperaturama kao ove zime!
    OBJAVITE GRAĐANIMA I STRUČNOJ JAVNOSTI SVOJU FAMOZNU FORMULU!
  • @Limancu

    24.06.2010 15:24
    Idite molim Vas
    Ukoliko Vam bar malo vreme i prilike doyvoljavaju idite molim Vas do NST da Vam objasne.
    naravno ocekujemo da nam prenesete Vase utiske i novostecena znanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti