Diplomirani biolozi mogu da predaju u školama, dok master biolozi ne mogu

Pojedini profesori koji predaju u školama i po 30 godina sada to više ne mogu, jer novi zakon o visokom obrazovanju i pravilnik o listi stručnih, akademskih i naučnih zvanja unosi zabunu u tumačenje fakultetskih diploma.
Pojedini profesori koji predaju u školama i po 30 godina sada to više ne mogu, jer novi zakon o visokom obrazovanju i pravilnik o listi stručnih, akademskih i naučnih zvanja unosi zabunu u tumačenje fakultetskih diploma.

021.rs je već preneo problem koji postoji na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na kome nekoliko desetina diplomiranih astronoma i astrofizičara planira da tuži fakultet jer su im diplome nevažeće, ali to izgleda nije usamljen slučaj.

Dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta Neda Mimica Dukić tako svedoči da biolog može da predaje u školi, ali master biolog ne. Problem imaju i diplomirani biolozi po starom programu koji predaju godinama, a sada moraju da dolaze na fakultet kako bi dobili potvrdu da mogu da predaju. Apsurd ide toliko daleko da ljudi samo zbog jedne crtice u nazivu zvanja više ne mogu da predaju u školama.

PMF je uputio dopis resornom ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu da se zvanje profesor fizike i astronomije upiše na listu zanimanja.

- Posle tri godine studiranja po tadašnjim propisima ti studenti su uzeli još jedan semestar metodike kako bi mogli da predaju u školi. Slušali su sedam semestara, a ne osam i kad je stigao novi zakon izračunato im je da imaju 180 bodova, što je bečelor nivo. Data im je mogućnost da idu na master bez nadoknade i dobiju diplomu profesora fizike - objasnila je Neda Mimica Dukić.

"Ne čitaju diplome"

Ona je napomenula da problem imaju i biohemičari i molekularni biolozi. - Iako školujemo izuzetan kadar, naši studenti ne mogu da se dalje usavršavaju u oblasti medicinske i kliničke biohemije. Najbolji odlaze na svetske univerzitete gde na medicinskim fakultetima dobijaju mogućnost usavršavanja bez dodatnih uslova. Iza svega stoji jak medicinski i farmaceutski lobi koji to ne dozvoljava - kaže dekanica PMF-a.

Neda Mimica Dukić kaže i da Univerzitet ide ispred zakona. - Državne institucije nisu ispratile nove studijske programe. Iako svaka nova bolonjska diploma ima dodatak diplomi, gde se tačno vide kompetencije studenta, to niko ne gleda, a to je suština reformisanog univerziteta. Ozbiljan poslodavac će to sigurno gledati - rekla je Dukićeva.

  • stojadinka

    31.07.2015 18:58
    trazim posao biologa
    Da li neko zna da li se trazi negde profesor biologije moze i inostranstvo ?
  • diplomirani biolog po starom

    01.08.2014 05:38
    svastara
    Problem imaju i diplomirani biolozi po starom programu koji predaju godinama, a sada moraju da dolaze na fakultet kako bi dobili potvrdu da mogu da predaju. O kakvoj potvrdi se ovde prica? Dodjes na fakultet i upises jos jednu godinu mastera, koju naravno platis i dobijes diplomu mastera profesora biologije.
  • @S.

    31.07.2014 13:06
    I ja isto kazem, cista glupost. Evo i ja isto imam tako jednog druga, stalno gleda reality i discovery, seckao je je neke zabe sto nalovio u dunavcu, on bi mnogo bolje operisao od mnogih doktora, a bas bi to voleo da radi, samo mu nekako skola nije isla, i sad sta - ne daju mu? Evo treba mu dati da se pokaze, npr na tebi ili tvojoj familiji, jer si ti protivnik tih glupih ogranicenja diplomama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti