Tri generacije uzalud studirale na Medicinskom fakultetu?

Tri generacije studenata Medicinskog fakulteta, takoreći, uzalud su studirali na smeru Specijalna rehabilitacija lečenih narkomana.
Tri generacije studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, takoreći, uzalud su studirali na smeru Specijalna rehabilitacija lečenih narkomana.

Ovaj smer je ukinut posle samo tri godine, jer je ustanovljeno da zdravstveni sistem takav profil stručnjaka ne prepoznaje. To u praksi znači da su se tri generacije studenata uzalud školovale.

Nakon brojnih žalbi studenata da ne samo da ne mogu da se zaposle nakon studija jer ih sistem ne prepoznaje, već i da ne mogu da obave pripravnički staž, Dekanat je odlučio da smer ugasi.

Dekan Medicinskog fakulteta Nikola Grujić ne daje precizan odgovor za to ko je kriv za ovakvo stanje.

"Mada nismo učestvovali u osnivanju tog kadra, i može se sad to prebacivati na one koji su osnivali zašto se više nisu bavili tim problemom, može se prebacivati i na same studente koji su upisivali jer ništa nije bilo tajno, moglo se raspitati i pročitati", navodi Grujić.

Psiholog Aleksandar Šibul napominje da je Srbiji neophodan stručan kadar za lečenje i rehabilitaciju narkomana. Prema njegovim rečima, sada ih ima svega nekoliko stotina na više od 100.000 zavisnika.

"Tako da su potrebni stručnjaci, i to vojska stručnjaka, koji će pratiti, odnosno organizovati grupu podrške kako bi narkomani izbegli recidiv", kaže Šibul.

  • bivsi student

    12.09.2017 12:42
    Studirala doticni fakultet,o trosku drzave,na vreme zavrsila studije i evo me sada,posle 11godina mukotrpnog ucenja,odricanja...Sedim i citam ove komentare..sa ne priznatom diplomom Zdravstvene nege se nisam dalje pomerila od mesta smenske sestre.Omalovazavanje na svakom koraku,sestro pa sestro dozivaju pacijenti ,kolege...Aman ljudi mislim se ja,da sam htela biti sestra ne bih zavrsavala Medicinski fakultet u Novom Sadu,smer Zdravstvena nega.
    Buduci studeti,pamet u glavu!Imate nas,los primer odabira fakulteta!Sto dalje!
  • KOmša

    25.12.2014 09:49
    100000 svaki dan
    Pošto država nije zainteresovana da edukuje i zapošljava ljude koji će da rade sa narkomanima, može li neko da istraži gde se svakodnevno snabdevaju tih 100000 narkomana?

    Gde nabavljaju drogu svaki dan? - dakle bar 1.gram dnevno - dakle 100kg droge se dnevno utroši... što dođe 3 tone (!!!) mesečno.
    Gde to stoji lagerovano?
    Gde su prodavnice u kojima 100000 narkomana nabavi sebi svakodnevnu dozu? Ko to sprema? Ko to dostavlja? prodaje? Ko je tu obezbeđenje?
  • Mrma

    23.12.2014 10:45
    Preko potrebni a podcenjeni i neprepoznati
    U zemlji koja rapidno stari i sa mladima na stranputici(alkoholičari,narkomani) nama ne trebaju obrazovani ljudi,kao preventiva i kurativa za iste.Već sutra će biti kasno za ono što danas gurate "pod tepih".Oni koji ovu brigu treba da brinu,nisu ne upućeni,oni su NEODGORVORNI za ono što im je Hipokratpod zakletvom ostavio.Stidite se......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti