Hrana za bebe u kojoj je nađen crv ispravna!?

Mlečna žitna kaša od pirinča ispravna je za ishranu, pokazale su prve analize sanitarne inspekcije, kojoj je pre dva dana prijavljeno da je u dečjoj hrani kupljenoj u jednoj novosadskoj apoteci nađen crv.
Mlečna žitna kaša od pirinča ispravna je za ishranu, pokazale su prve analize sanitarne inspekcije, kojoj je pre dva dana prijavljeno da je u dečjoj hrani kupljenoj u jednoj novosadskoj apoteci nađen crv.

 

Inspekcija je odmah naložila da se svi proizvodi od pirinča marke "Milup" povuku iz prodaje. Osim toga, po rečima čelnika odeljenja sanitarne inspekcije, ponovo je uzet uzorak iz iste kutije dečje hrane kako bi se uradile nove analize, a rezultati bi trebalo da budu poznati za pet dana. Sanitarci će nastaviti da kontrolišu da li se hrana za bebe povlači iz prometa, prenose Novosti.

Sporna kutija pirinčane hrane za bebe marke "Milup" proizvedena je 4. avgusta 2014. godine i rok upotrebe joj je godinu dana. Međutim, u toj kutiji su, da podsetimo, roditelji šestomesečne bebe iz Novog Sada pronašli crva od jednog centimetra, o čemu je 021.rs već pisao.

Na osnovu njihove prijave inspekcija je utvrdila ko je distributer proizvoda za Srbiju i kontaktirala sa izvršnim direktorom preduzeća "Kibid" iz Zemuna, Draganom Đujić. Po njenoj izjavi, a poštujući Zakon o bezbednosti hrane, doneta je odluka o pokretanju postupka o povlačenju iz prometa "Milupa" žitne kašice.

U izveštaju o ispitivanju kaše Zavoda za javno zdravlje Subotice, sastavljenom prilikom uvoza, navodi se da je dostavljeni uzorak bez uočenih nečistoća i stranih mirisa. Ova dečja hrana, koja je poreklom iz Poljske, uzorkovana je 25. novembra 2014.

  • Deks

    14.01.2015 19:55
    @nije crv - Vi mešate književni jezik sa biološkom klasifikacijom. Verovatno mislite na nazive koji se koriste u biologiji, pritom se različiti termini koriste u hrvatskoj i srpskoj verziji našeg jezika. Ali u srpskom govornom i književnom jeziku stvar je jasna - kaže se "crv u jabuci" i nikako drugačije! Odnosno "crv" u našem jeziku može upućivati i koristiti se za različite vrste nižih životinja - i na larvu u jabuci, i na kišnu glistu, i na druge gliste i slično.
  • 14.01.2015 15:42
    sistemska greska,
    nikad srbija normalna drzava biti nece
  • 14.01.2015 15:17
    Opet ja
    Naravno da je usko stručno pitanje, kakve analize su tražene od laboratorije. Zahtev mora da je logično povezan sa organoleptičkim nalazom ! Ako je organoleptički dokazana larva-crv (razvija se u više faza do leptira), trebalo je tražiti i parazitološku analizu. Inače, kod navedenog nalaza je hrana higijenski neispravna, što ne znači i da je zdravstveno opasna. Proizvođač je već obrukan i šta ima da rešava sa kupcem ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.