Stroopwafel kolači - holandski, a naši

Ukoliko želite da svoje specijalne trenutke zasladite na zdrav i originalan, a ipak tradicionalan način, onda su "stroopwafel" kolači pravi izbor za vas.
Ukoliko želite da svoje specijalne trenutke zasladite na zdrav i originalan, a ipak tradicionalan način, onda su "stroopwafel" kolači pravi izbor za vas.

Stroopwafel je tradicionalno napravljen od dva tanka vafla filovana sirupom od šećera i putera, a konzumira se na jedinstven način.

Kolač se stavi na obod šoljice vrelog čaja, kako bi se unutrašnjost fino istopila, zatim se lagano uživa u kombinaciji čaja i mirisnog vafla sa gustim ukusnim sirupom. Ali, ukoliko volite da eksperimentišete, možete uživati u stroopwaflu na koji god način želite.

Priča o stroopwaflu potiče iz 19. veka u Holandiji, kada je Gerard Kampisen sasvim slučajno iskoristio otpatke raznog ispečenog keksa, filovao ih i prelivao sirupom od šećera. Građanima malog grada Gouda svideo se ovaj specijalitet i ubrzo je Kampisen otvorio svoju prodavnicu takozvanih "siromašnih kolača".

Kako se Holandija razvijala, rastao je i broj pekara koje su prodavale "siromašan kolač", koji je dobio nacionalni značaj krajem 19. veka, kada se počeo tradicionalno praviti i prodavati na sajmovima, zabavama, pijacama i pekarama po celoj zemlji.

U 20. veku je broj proizvođača porastao i prerastao u male fabrike, tako da ih je 1960. bilo oko 20, dok ih danas u Holandiji ima svega četiri. Međutim, iako u Holandiji proizvodnja ovog slatkiše jenjava, u Novom Sadu se tek razvija zahvaljujući Branislavi Tornjanski, Novosađanki koja se u Holandiji zaljubila u stroopwafel i odlučila da ga proizvodi u svom gradu.

"Ja sam 12 godina živela u Holandiji i često sam uživala u stroopwafelu, jer ga tamo ima na svakom koraku. Mnogo mi se dopao taj specifičan ukus i uopšte sam način konzumiranja ovog specijaliteta. Jedino što mi je bio previše sladak i malo masniji za moj ukus. Odlučila sam da mojim sugrađanima omogućim da i u Novom Sadu uživaju u stroopwaflu, ali na mnogo zdraviji način, pa sam stoga završila obuku za pravljenje ovog kolača, kupila licencu i modifikovala recept kako bih mogla da pravim mnogo zdravije i ukusnije "vojvođanske" stroopwafle", priča za 021 Branislava.

Vojvođanski stroopwafel, poznatiji kao "Lala Stroopwafel", sada se može kupiti i poručiti, jer je Branislava otvorila svoju malu proizvodnju ovog keksa u Novom Sadu. Posvećenost i brza dostava garantuju da ćete uvek dobiti sveže stroopwafle za svaku priliku. Potrebno je samo da pozovete broj telefona "Lala Stroopwafel" i u roku od najviše dva dana na svoju kućnu adresu dobićete sveže pečene stroopwafle.

"Donedavno smo punjenje za stroopwafle pravili samo od karamela, ali sada smo proširili asortiman, pa tako imamo stroopwafle sa čokoladnim punjenjem, a uskoro ćemo imati i sa punjenjem od meda", kaže Branislava.

Svako ko želi da vidi kako se pravi ovaj jedinstveni kolač, može doći u prodavnicu "Lala Stroopwafel", koja se nalazi u ulici Vuka Karadžića 5 u Novom Sadu, a kolači se mogu poručiti i telefonom na brojeve 063/ 865-7783 i 021/ 300-1789 ili mejlom na adresu branislavat@sbb.rs.

  • Glorija

    19.02.2020 13:49
    stropvafel
    Cena u AH je 0.99 eur, bila sma nedavno u Holandiji...
  • S.

    21.01.2015 08:21
    @Hermann, pa, ti idi u Holandiju pa kupi jeftinije ;)
    Naravno da je skuplje kad je deficitaran proizvod.
  • Hermann

    21.01.2015 03:25
    Cena Stroopwafela od 390 gr u Albert Hein-u u Holandiji je 1.37€ sto je negde oko 170 din, tako da mislim da je 300 din za 250 gr previsoka cena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.