Hamlet posle 55 godina u SNP-u, glavnu ulogu igra glumica

Šekspirov Hamlet vraća se u Srpsko narodno pozorište posle 55 godina.
Predstava u režiji Nikole Zavišića premijerno se igra u petak, 29. januara.
 
Naslovnu ulogu tumači Jovana Mišković, a pored nje tu su i Igor Pavlović kao Klaudije, Gordana Jošić Gajin kao Gertruda, Nebojša Savić u ulozi Laerta, Ofeliju igra Marija Medenica, lik Polonija tumači Zoran Bogdanov, Horacije je Grigorije Jakišić, Rozenkranc je Milorad Kapor, Gildestern Dimitrije Aranđelović, Miroslav Fabri kao Klovn, Aleksandar Gajin je duh Hamletovog oca, a lik Fortinbrasa igra Nina Rukavina.
 
Zavišićev komad biće svojevrstan politički triler 21. veka. - Ova predstava drugačija je od prethodnih i po tome što naslovnu ulogu igra glumica, baš kao što su u Šekspirovo vreme dečaci igrali ženske likove. Sada imamo Hamleta čiju opštu dilemu izgovara žena - kaže Zavišić.
 
Premijera na sceni "Pera Dobrinović" počinje u 19.30. Prva repriza je u subotu, 30. januara, a potom će publika moći da vidi "Hamleta" u sredu, 3. i subotu, 27. februara.
 
Reč je o jednom od najznačajnijih dela dramske literature koje je nastalo u jednom posebnom okruženju i vremenu, neobičnom spletu raznih okolnosti i, po rečima dramatrurga Svetislava Jovanova, proizvod je Šekspirovog autorskog genija, ali i jednog izuzetnog vremena, tzv. "elizabetanskog doba". Tada su se, srećnim sticajem okolnosti, ukrstile tri komponente: nastanak profesionalnih glumačkih trupa koje počinju delatnost u prvim profesionalnim pozorištima Londona, pojava nove, duhovno radoznale urbane publike, kao i promocija nove, talentovane generacije dramskih pisaca, čiji je predvodnik ubrzo postao sam Šekspir.
 
Autor: 021.rs/foto: Srđan Đurić

Teme

snp

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič