Izložba "Valjevo - grad bolnica" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izložba Narodnog muzeja iz Valjeva "Valjevo 1914–1915 - grad bolnica" biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog danas, 1. aprila, u 19 časova.
Autori izložbe su Vladimir Krivošejev i Dragana Lazarević Ilić, muzejski savetnici Narodnog muzeja iz Valjeva. Postavka je spomen na velika ratna stradanja tokom epidemije pegavog tifusa 1914. i 1915. godine, kao i na slikarku Nadeždu Petrović koja je tada preminula i čijih se 14 remek-dela čuva u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
 
Valjevo je uoči Prvog svetskog rata imalo 8.000 stanovnika, a za vreme epidemije tamo se našlo oko 100.000 ljudi, među kojima je bio veliki broj izbeglica, ranjenika i obolelih. Srpskim lekarima pomagale su sanitetske misije iz nekoliko zemalja. Od pegavog tifusa u Valjevu stradalo je 22 lekara i bolničara, među njima i Nadežda Petrović (3. april 1915). Njena slika "Valjevska bolnica", danas u vlasništvu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, dobila je istaknuto mesto na postavci.
 
Cilj izložbe je da, uz pomoć karte bolničkih objekata i ambijentalnog segmenta dela bolnice, slikovito predstavi stradanje blizu 10.000 ljudi u Valjevu u jednom kratkom periodu. U ratnim planovima Srbije bilo je predviđeno da Valjevo, zbog strateškog položaja, bude jedan od glavnih centara vojnog saniteta. Naziv Valjevska bolnica, bar kada je reč o prvim godinama rata, označava niz događaja usled kojih je ceo grad postao velika bolnica. Dve stalne i šest rezervnih bolnica bile su smeštene u više desetina objekata širom grada, a kada je izbila epidemija pegavog tifusa na brzinu su otvorene nove bolnice u kasarni Petog pešadijskog puka, Valjevskoj gimnaziji, muzeju i u svim raspoloživim javnim objektima – kafanama, školama, magacinima. 
 
Osim u standardnom obliku, izložbu "Valjevo 1914–1915 – grad bolnica", posetioci mogu da vide i u digitalnoj formi na sajtu www.valjevo-hospital.org. Takođe, preko tri hiljade fotografija, koje je austrougarska vojska napravila u Srbiji od 1914. do 1918. godine, među kojima su i motivi Valjeva i okoline, objavljene su na sajtu Državnog arhiva Austrije (http://revija.kolubara.info; http://www.archivinformationssystem.at). 
 
Četvrtkom, u 17 časova, tokom trajanja izložbe, organizovana su besplatna tumačenja za posetioce u trajanju od 30 minuta. U četvrtak, 7. aprila, u 18 časova, biće prikazan dokumentarno-igrani film "Valjevska bolnica 1914-1915". 
 
Autor: 021.rs
  • zivan

    01.04.2016 22:14
    Izvanredna izlozba, govori o pratecim pojavama svih ratova koje se kasnije sklanjaju iz vidokruga potonjih generacijama. Mada je epidemija tifusa u Srbiji 1914- 15 godine relativno brzo savladana, posledice su bile surove. Posle posete ovoj izlozzbi, i ccitanja sadrzajnog kataloga, valja se zamisliti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič