Tribina "Vojvođanski Srbi krajem Prvog svetskog rata" u KCNS

Tribina "Vojvođanski Srbi krajem Prvog svetskog rata" autora doktora Miloša Savina održaće se u sredu, 12. oktobra na "Tribini mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Do konačnog poraza centralnih sila je došlo 15. septembra 1918. godine, probojem Solunskog fronta. Srbija je oslobođena, a pobednička vojska je 1. novembra ušla u Beograd. Istog dana je mađarska vojska položila oružje. Austrougarska vrhovna komanda je kapitulirala, iako joj se država već pre toga raspala. Mađarska vlada je vojvođanskim radikalima ponudila dogovor o najširoj autonomiji Vojvodine u okviru Mađarske. Srbi i Bunjevci su pre toga pristupili dogovorima sa ciljem da se izvrši otcepljenje od Mađarske. U Novom Sadu je počela organizacija Srpskog narodnog odbora, koji je do 3. novembra organizovao Narodnu stražu.

Program će početi u 19 časova.

  • Vojvodjan

    12.10.2016 17:05
    m24ns@yahoo.com
    hoće li biti i tribina Vojvođanski Mađari, Nemci, Slovaci, Hrvati, Rumuni, Rusini krajem Prvog svetskog rata ili tzv. "kulturni" centar zanimaju samo Srbi? Zašto se tema ograničava na Srbe naročito imajući u vidu da oni u tom period nisu bili većina u Vojvodini?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič