Тumačenje izložbe "45 godina Memorijala umetnika" u Beljanskom

Тumačenje izložbe "45 godina Memorijala umetnika" autorke Marte Đarmati, održaće se u četvrtak, 17. novembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Predavanje je posvećeno stvaralaštvu Nebojše Mitrića, najmlađeg umetnika iz kolekcije Beljanskog, čiji su Autoportret i portreti Borivoja Stevanovića, Ivana Tabakovića, Rista Stijovića i Nedežde Petrović sastavni deo Memorijala umetnika. Isti umetnik izradio je reljef i medaljone sa likom Pavla Beljanskog kao i mesingana slova natpisa na fasadi i u ulaznom holu Spomen-zbirke i na ulazu u Memorijal umetnika. Ove godine navršava se 85 godina od njegovog rođenja. 
 
Nebojša Mitrić, (Beograd, 7. jul 1931 – Beograd, 23. avgust 1989) vajar, diplomirao je na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti, u klasi Ivana Tabakovića. Istorija i tradicija utkani su u najranije stvaralačke pokušaje ovog umetnika, koji je vajarstvo izučavao na primerima iz postavki Narodnog muzeja, pariskog Luvra, kao i na mnogobrojnim putovanjima po Evropi, SAD, te prilikom obilaženja srednjovekovnih spomenika u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Dalmaciji. Još tokom studentskih poseta manastiru Studenici, formira buduće opredeljenje za tematiku sa motivima srpsko-vizantijske baštine i nacionalne tradicije. Rezultat su medalje, različite skulpture, portreti, reljefi, sa likovima iz istorije i predanja, od cara Dušana, preko kneza Lazara, do Milene Pavlović-Barili, Branka Miljkovića. Figure srpskih srednjovekovnih vladara dominiraju u serijama "ratnika", "lova", monumentalnih spomeničkih kompleksa za javne površine. Odlučnost Nebojše Mitrića da inspiraciju crpe iz obimnog korpusa nacionalne tradicije opredelilo je Pavla Beljanskog da dosta kasno u odnosu na ostale autore, oko 1960. godine, uvrsti dva Mitrićeva Lova u svoju kolekciju. Međutim ovaj umetnik zastupljen je i u Dokumentarnom fondu muzeja sa 25 umetničkih radova.
 
U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba "45 godina Memorijala umetnika", posvećena obeležavanju 45 godina od osnivanja Memorijala umetnika i 55 godina od otvaranja muzeja za javnost. Memorijal umetnika je osnovan 1971. godine kao segment stalne postavke Spomen-zbirke, prema zamisli Pavla Beljanskog da svoju zadužbinu upotpuni portretima i autoportretima i dokumentarnim materijalom o svim umetnicima koji su zastupljeni u njoj. Realizaciju Memorijala kolekcionar nije doživeo, a tokom proteklih decenija nabavka novih eksponata, programske inovacije i upotreba različitih tehnologija omogućili su neprekidno usklađivanje ovog prostora savremenim muzeološkim tendencijama. Iz toga je proistekla i učestalost tematskih izložbi o umetnicima koje su zamenile klasični postav Memorijala ali je uvek isticana osnovna ideja: da publici približi likove stvaralaca iz kolekcije i njihovo prijateljstvo s Beljanskim.
 
Predavanje će početi u 19 časova

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič