Balet "Don Kihot" u utorak u SNP-u

Balet u dva čina Don Kihot Ludviga Minkusa, u režiji gosta iz Mađarske Đule Harangoza, biće izveden u utorak, 7. februara, na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta.

Dirigent je maestro Mikica Jevtić. Učestvuju: solisti i ansambl Baleta, Orkestar Opere SNP-a, učenici Baletske škole iz Novog Sada i statisti.

Velika dela svetske literature ne privlače samo slikare i muzičare nego i baletske umetnike – koreografe. "Vitez tužnog lica", njegov verni Sančo Pansa i lepa Dulsineja bili su, i biće, veoma inspirativni za svakog igrača i koreografa.
Minkusova i Petipaova verzija, nastala u drugoj polovini 19. veka, ostala je da živi jer se smatra da je radnja baleta Don Kihot jasna i celovita, umetnička sredstva izražajna, a likovi se nalaze u osmišljenim situacijama.

Ova baletska fantazija je priča o ljubavi između lepe Kitri i siromašnog i šarmantnog mladića Basila. Kitrin otac smatra da Basil nije dobra prilika za njegovu Kitri – idealan je prosac bogati Gamaš. Na trgu u španskom gradiću je zabava, segedilju plešu vatrena Mercedes i čuveni toreador Espada i pridružuju im se meštani, Don Kihot i Sančo Pansa. Mali skandal pruža priliku Basilu i Kitri da pobegnu...

Balet će početi u 19 časova, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni SNP-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič