Izložba "Zvonik" od 19. aprila u Rektoratu

Izložba "Zvonik" biće otvorena u sredu, 19. aprila u Izložbenom paviljonu Rektorata.
Izložbu zajednički organizuju Univerzitet u Novom Sadu, Institut za vernakularnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.
 
Autori izložbe su dr Borut Juvanec, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i doktor arhitektonskih nauka Andreja Benko.
 
Otvaranje izložbe je u 18 časova, a postavka se može pogledati do 5. maja.
 
O izložbi:
 
Obeležavanje je najstariji vid komunikacije. Svaki znak predstavlja fokus u prostoru: obeležava, vodi, budi sećanja i slavi. Postoje dvodimenzionalni znaci, kao i prostorne strukture, a zvonik koristi i još jednu novu dimenziju – zvuk. Prvobitna konstrukcija zvonika se sastoji od drvenih stubova, koji se dižu u visinu i samim tim obezbeđuju najznačajniji efekat zvoniku: zvuk se daleko čuje. Drveni zvonici su prilično jednostavni. 
 
Stubovi su postavljeni tako da postoji mogućnost zatvaranja prostora između njih i time pružaju novi kvalitet – zatvoren prostor. Interesantno je da jednostavni zvonici imaju temeljne grede u obliku oktogona, dok su komplikovanije konstrukcije u obliku običnog kvadrata. Jednostavni, skromni zvonici na zapadnom delu Karpatskog basena, na prostoru nekadašnje Kraljevine Ugarske (današnji delovi Slovenije, Austrije i Mađarske), uglavnom karakterišu protestantsku kulturu.
 
Zvonik ne predstavlja element crkvene arhitekture. On je bio u vlasništvu datog sela i njim je upravljao vlasnik zemljišta na kom je zvonik bio podignut. Zvonik je zvonio svakog jutra, svakog podneva i nakon svakog radnog dana, tj. svake večeri.
 
Postavljanje zvonika nezavisno od crkvene institucije predstavlja jedinstveni fenomen na području Panonije i simbolizuje primarni oblik zajedničkog života seoske zajednice u ovom delu Evrope. Zvonik je najznačajniji element koji objedinjuje arhitektonsku prošlost Slovenije, Austrije i Mađarske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič