Predavanje o kulturnim izaslanicima Srbije u Velikoj Britaniji za vreme Prvog svetskog rata

Predavanje "Kulturni izaslanici Srbije u Velikoj Britaniji i njihov uticaj na britansku sliku Srbije" održaće se u sredu, 22. novembra u Matici srpskoj.
Predavanje o kulturnim izaslanicima Srbije u Velikoj Britaniji za vreme Prvog svetskog rata
Foto: 021

Predavanje je deo ciklusa "Prvi svetski rat i ujedinjenje".

Predavač će biti prof. dr Slobodan G. Marković sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Pozdravnu reč prisutnima uputiće generalni sekretar Matice srpske, prof. dr Đorđe Đurić.

Program će početi u 19 časova.

O predavanju:

Nepovoljna slika Srbije stvorena 1903. bila je značajno ograničenje u britansko-srpskim odnosima. Zato je 1914/1915. postalo veoma važno da Kraljevina Srbija aktivno radi na promeni takve slike. Na predavanju će biti govora o učinku petorice nezvaničnih izaslanika koje je srpska vlada uputila u Veliku Britaniju tokom Velikog rata, a oni su bili: Jovan Cvijić, Jovan Žujović, Bogdan Popović, Pavle Popović i Nikolaj Velimirović. Svi su oni imali zadatak da promovišu Srbiju, srpske ratne ciljeve i jugoslovensku ideju. Na promociji jugoslovenske ideje, ali i Srbije, radili su i članovi Jugoslovenskog odbora u Londonu. Posebnog uspeha imale su izložbe Ivana Meštrovića.

Pavle Popović i Nikolaj Velimirović su proveli veći deo rata u Britaniji i najviše učestvovali u naporima da se Srbija predstavi Velikoj Britaniji. Raspoloživi podaci ukazuju da je Nikolaj Velimirović imao najviše uspeha od svih njih. Kao pristalica ujedinjenja Anglikanske i pravoslavnih crkava i kao tada vaterni pristalica približavanja Jugoloslovena katolika i pravoslavaca, on je naišao na raširena vrata u visokim krugovima Anglikanske crkve i uticajnih "britanskih prijatelja Srbije".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič