Dva predavanja i radionica u okviru izložbe "Percepcije. Žena po meri društva" u Galeriji Matice srpske

U okviru pratećeg programa izložbe "Percepcije. Žena po meri društva", ovog petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimljiv program.
Predavanje "Modla za ženu" sociološkinje Jelene Mitrović i ilustratorke Sonje Bajić, održaće se u petak, 2. novembra.
 
Kroz predavanje biće predstavljen projekat i knjiga Kakva ženska koji sadrže priče o ženama sa jugoslovenskog prostora koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno. Autorke projekta Jelena Mitrović i Sonja Bajić osvrnuće se na prezentaciju žena mahom o umetnicama koje su predstavljene u projektu, ali i o Kakvim Ženskama koje su se bavile promovisanjem drugih žena, njihovih rukotvorina i njihovog rada. Koje su to žene koje menjaju društvo, šta su nam ostavile u nasleđe, na koji način su posmatrane nekad i danas, čime su šokirale javnost, da li su one bile žene po meri (svog) društva i šta je od njih očekivano, a šta im se zameralo, neka su od pitanja na koja će publika imati priliku da sazna odgovor. 
 
Predavanje će početi u 18 časova. 
 
Predavanje "U susretu sa delom Ljubice Cuce Sokić i Milene Pavlović Barili", održaće se u subotu, 3. novembra u 18 časova na istoj lokaciji.
 
Kao deo ciklusa predavanja o životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica, dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i profesor emeritus, govoriće o dve značajne umetnice: Ljubici Cuci Sokić i Mileni Pavlović Barili. Ove dve umetnice imale su veoma različite životne priče, dok je Ljubica Sokić bila duboko ukorenjena u beogradsku, srpsku i jugoslovensku kulturnu scenu, Milena Pavlović Barili je izgradila međunarodnu karijeru. 
 
Kroz predavanje će biti predstavljene njihove umetničke i životne sudbine kao i njihove različite likovne poetike. 
 
Takođe u subotu, 3. novembra od 11 do 12.30 sati u Galeriji Matice srpske u okviru ciklusa kreativnih radionica za decu pod nazivom "Portreti i lica naših umetnica", održaće se kreativna radionica za decu "Ivanović Katarina - Umetnosti heroina".  
 
Prvu radionicu organizatori posvećuju heroini umetnosti – prvoj školovanoj srpskoj slikarki Katarini Ivanović. "Zajedno s mališanima tragaćemo za odgovorima na pitanje zbog čega pre Katarine u našoj zemlji nije bilo žena slikarki. Saznaćemo kako je odlučila da postane slikarka, šta je sve trebala da uradi kako bi ostvarila svoj san, i u kojoj školi je učila slikarstvo. Na izložbi "Percepcije. Žena po meri društva", posmatraćemo dve slike Katarine Ivanović – jedan portret mlade devojke i portret starije žene. Nakon upoznavanja sa životom i radom umetnice, deca će, baš kao i Katarina na umetničkoj akademiji, stvoriti svoje umetničko delo", navode u GMS.
 
Mališani će imati priliku da saznaju nešto više o srpskim umetnicama, njihovim umetničkim delima i vremenu u kojem su živele. Nakon upoznavanja sa našim heroinama umetnosti, poslednja radionica u novembru će biti posvećena savremenim umetnicama iz Velike Britanije, čija se dela nalaze na izložbi.
 
Radionica je otvorena za svu zainteresovanu decu uzrasta od pet do 11 godina. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič