Kreativna radionica za decu "Bronzana skulptura koja tajne čuva" 13. aprila

Kreativna radionica za decu, uzrasta od 5 do 11 godina, pod nazivom "Bronzana skulptura koja tajne čuva", održaće se u subotu 13. aprila, a na njoj će mališani otkrivati koja nam mesta u Novom Sadu prenose priču o Đuri Jakšiću.
Ciklus kreativnih radionica za decu pod nazivom "Đura Jakšić: Slika i piše, za umetnost diše", u aprilu i maju se organizuju u okviru izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti", koja je otvorena u Galeriji Matice srpske do 21. juna.
 
Pošto se izložbom akcentuje umetničko stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih umetnika XIX veka, mališani će tokom aprila otkrivati kada je Đura Jakšić odlučio da želi da postane slikar, šta je sve bilo potrebno da uradi kako bi svoj san ostvario, zašto je dva puta boravio u Novom Sadu, kako naš grad čuva sećanje na njega, kao i koji poznati lekar i pesnik je bio Đurin veliki prijatelj.
 
"Nakon upoznavanja sa ličnošću, umetničkim obrazovanjem i putovanjima Đure Jakšića, zaustavićemo se u Novom Sadu, gde ćemo otkrivati mesta koja nam prenose priče o njemu. U bronzanoj skulpturi, koja već godinama krasi Dunavski park i sluša tajne prolaznika, prepoznaćemo lik čuvenog slikara i pesnika Đure Jakšića", navode organizatori.
 
Kroz različite aktivnosti, mališani će otkriti i zbog čega je on važan za Srpko narodno pozorište, koja mesta je voleo da posećuje dok je u Novom Sadu živeo, s kim se družio i zašto je baš tada odlučio da slika slavne junake iz srpske prošlosti. Potom će tragati za slikom koja po njihovom mišljenju najpotpunije predstavlja junaka, a pred portretom Kraljević Marko otkriće ko je on bio, ali i kako je umetnik doživljavao junaka. U kreativnom delu radionice, deca će od gline izvajati umetnikov lik, po uzoru na skulpturu Đure Jakšića.
 
Radionica je otvorena za svu zainteresovanu decu, uzrasta od pet do 11 godina. Cena ulaznice za radionicu je 150 dinara, a dete možete prijaviti putem mejla decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs ili telefona 021/48-99-017.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".