Filozofski fakultet u petak svečanim programom obeležava 65 godina rada

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu će Svečanom akademijom u petak, 29. novembra obeležiti 65 godina od osnivanja i rada.
Filozofski fakultet u petak svečanim programom obeležava 65 godina rada
Foto: 021
Na svečanosti koja će početi u 11 časova, biće dodeljene i nagrade najboljim mladim istraživačima Filozofskog fakulteta po deveti put. Iz oblasti društvenih nauka to je msr Vladan Vidicki, a iz oblasti humanističkih nauka to je msr Dragan Babić.
 
U umetničkom delu programa učestvuju gudački kvartet studenata Akademije umetnosti, pevačka sekcija Odseka za slavistiku i viši lektor, dr Vanja Matić Manić, sa muzičkim sastavom "Klo-Klo".
 
Programom je predviđeno i emitovanje kratkog retrospektivnog filma "65 godina širimo znanje", te uručenje zahvalnica najznačajnijim partnerima Fakulteta.
 
Potom će uslediti otvaranje dve izložbe. Prva, "Filozofski fakultet - godina nulta", pružiće uvid u početke Fakulteta kroz pregled onovremene štampe, a druga "Otvorena vrata: ovo još niste videli", u organizaciji Biblioteke Fakulteta predstaviće na nesvakidašnji način knjige na jezicima koji se uče na Fakultetu - ilustrovana, zanimljiva izdanja, enciklopedije, reprezentativne monografije o zemljama, rečnike, knjige koje je Fakultet na poklon dobijao od ambasada, stranih kulturnih institucija i izdavača, a koje stoje u fondovima, ali nisu vidljive.
 
Nakon toga sledi promocija zbornika "Derivatološko-leksikološka istraživanja ruskog i srpskog jezika prof. dr Jelke Matijašević" u organizaciji Odseka za slavistiku. Potom sledi susret sa zlatnim diplomcima koji su diplomirali pre 50 i više godina, a kojima će na posebnoj svečanosti u 17 časova biti uručene zlatne diplome. Ovo je drugi put da Fakultet uručuje zlatne diplome svojim alumnistima.
 
Sa aktivnostima u znaku jubileja Filozofski fakultet nastavlja do kraja godine te će se već u subotu, 30. novembra u 13 časova, na Fakultetu održati okrugli sto "Pavićeva istorija sveta" povodom 35 godina od nastanka Hazarskog rečnika, najprevođenijeg romana napisanog na srpskom jeziku. Učesnici Okruglog stola su prof. dr Aleksandar Jerkov, prof. dr Sava Damjanov i dr Jelena Marićević Balać i razgovaraće o značaju Hazarskog rečnika u savremenom svetu, a kao specijalni gosti prisustvovaće Ivan Pavić, sin Milorada Pavića, i dr Radovan Bunardžić, arheolog koji je otkrio Hazarsku nekropolu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič