Merlinka festival od 6. do 8. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Merlinka festival održaće se od 6. do 8. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.
U petak, 6. decembra od 18 časova festivalski program počeće diskusijom "Suicid i autodestrukcija u LGBT zajednici", nakon koje će u 19 časova biti prikazan domaći kratki film "Podrška" u režiji Novosađanke Milice Maletin. Film prati Alisu koja pokušava da se poveri drugarici Isidori, a ona sluti o čemu se radi i to izbegava. Do kraja večeri su primorane da se suoče.
 
Nakon projekcije filma i razgovora sa autorkom sledi američki dokumentarac "Stvaranje Montgomerija Klifta". Priča o životu glumca i gej ikone Montgomerija Klifta je dugo bila priča o tragediji i samouništenju. Kada njegov nećak istraži porodičnu arhivu, iz toga izlazi dosta komplikovana priča.
 
Iste večeri od 21 čas biće prikazan austrijski igrani film "Erik i Erika" snimljen po istinitom događaju. Erika Šineger, osvajačica zlatne medalje u skijanju je skijaška senzacija koja je postala medijska senzacija. Dok je bila Erika slavili su je. Sada kada je Erik, on je odbačen i optužen za prevaru. Istinita priča o nepravdi i tabu temama u Austriji, sedamdesetih godina prošlog veka.
 
Drugo festivalsko veče počinje u 19 časova projekcijom američkog dokumentarnog filma "Gej hor duboki jug". Kao odgovor na talas diskriminacije, anti-LGBTQ zakona, i izbora 2016. godine koji su podelili javnost, hor sačinjen od gej muškaraca iz San Franciska kreće na turneju po južnom (konzervativnom) delu Amerike.
 
Nakon projekcije filma biće prikazan bosanski kratki film "Fikus". Almir je skriveni gej muškarac koji ne može da prihvati svoju seksualnost. On je zaljubljen u emotivno nestabilnog, oženjenog muškarca Mirsada. Umesto da ode na žurku, Almir odlučuje da provede Novu godinu sa Milicom, prijateljicom na samrti i da joj kaže da je gej.
 
Od 21 čas biće prikazan američki film "Divlje noći sa Emili". U pitanju je ekranizacija manje poznate strane pesnikinje Emili Dikinson, posebno njene veze sa drugom ženom.
 
Poslednje festivalske večeri, u nedelju 8. decembra od 19 časova održaće se projekcija holandskog dokumentarnog filma "Galor" o dreg kraljici Lejdi Galor koja je 2017. godine posetila Merlinka festival u Beogradu i deo dokumentarca prati tu posetu. Ona se sprema za svoju najveću transformaciju ikada. Boreći se za vidljivost i solidarnost, ona je postala važan deo evropske dreg zajednice. Za Sandera den Bassa, muškarca iza Lejdi Galor, ova praksa počinje da uzima svoj danak. Iako njegova veličina čini da Lejdi Galor bude prepoznatljiva i donela joj slavu, Sander se bori sa sve više zdravstvenih problema. Operacija smanjenja želuca će mu pomoći da se vrati na zdravu težinu, ali šta će ostati od Lejdi Galor?
 
Nakon projekcije filma biće prikazani kratki hrvatski film "Peti sprat levo" i makedonski kratki filmovi "Neonska srca" i "Pravi trenutak".
 
Za kraj programa, u 21 čas biće prikazana francuska komedija "Sjajni škampi". U isto vreme u Beogradu će taj film zatvoriti Merlinka festival. Film prati olimpijskog šampiona na kraju svoje karijere koji daje homofobičnu izjavu na televiziji. Njegova kazna je da postaje trener tima Sjajni škampi, amaterskog gej vaterpolo tima. Oni na umu imaju samo jednu stvar: da se kvalifikuju na Gej igre u Hrvatskoj gde se takmiče najlepši internacionalni gej sportisti. To je početak nemirne ali uzbudljive vožnje - Brže, bolje, jače.
 
Više informacija o festivalu OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič