Elektronska izložba BMS o Đerđu B. Sabou

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Đerđa B. Saboa (1920–1963), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.
Elektronska izložba BMS o Đerđu B. Sabou
Foto: 021
Postavka, koju čini izbor dela Đerđa B. Saboa i literature o njemu, može se pogledati od 4. do 24. maja, u javnom katalogu Biblioteke. 
 
Autori izložbe su Peter Hajnerman i Marina Šmudla, urednik Selimir Radulović. 
 
Elektronski katalog izložbe dostupan je na vebsajtu Biblioteke Matice srpske.
 
Đerđ B. Sabo, književnik i slikar, rođen je 30. avgusta 1920. godine u Zrenjaninu (tadašnjem Velikom Bečkereku). Srednju školu završio je 1940. u rodnom gradu sa odličnim uspehom. U jesen iste godine upisao je studije istorije umetnosti u Zagrebu, koje je, zbog izbijanja Drugog svetskog rata, prekinuo u toku drugog semestra. Studije je nastavio 1941. godine u Budimpešti, na Odseku za mađarski jezik i književnost i Odseku za južnoslovenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta. Uporedo je slušao predavanja iz istorije umetnosti. Nakon tri semestra vratio se u Banat u kom je ostao do kraja Drugog svetskog rata.
 
Bio je izabran za poslanika u Skupštini i okružnog sekretara za Severnobanatski okrug 1945. godine. Sledeće godine postaje predavač Više pedagoške škole u Novom Sadu i do kraja 1959. godine radio je kao šef Katedre za mađarski jezik i književnost. Na kraju 1959. godine bio je izabran za profesora književnosti na Beogradskom univerzitetu i za naučnog saradnika na tada otvorenoj Katedri za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Predavao je predmet Stara mađarska književnost do 1772. godine. Od 1951. bio je član Saveza književnika Jugoslavije. Radio je i kao član-saradnik Matice srpske na izradi  Ogledne sveske Biografsko-bibliografskog leksikona jugoslovenskih pisaca. 
 
Đerđ B. Sabo se sa podjednakim uspehom bavio temama iz književnosti i likovne umetnosti. I sam je bio aktivan slikar, imao je više samostalnih i grupnih izložbi. Bio je jedan od osnivača nekoliko likovnih kolonija u Vojvodini.  
 
Umro je 14. juna 1963. u Murskoj Soboti, u Sloveniji, za vreme učešća na naučnom skupu. Sahranjen je u Novom Sadu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič