Predavanje "Čuvari tradicije - izrada replika i kopija" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Čuvari tradicije - izrada replika i kopija" konzervatora savetnika dr Daniele Korolije Crkvenjakov održaće se u petak, 26. juna u Galeriji Matice srpske.
Kopiranje je bilo obavezan deo studija slikarstva na umetničkim akademijama, a majstori renesanse i nezaobilazni izvori inspiracije i proučavanja. Sačuvane kopije, nastale nekada i vekovima posle nastanka originala, danas su izvor vrednih informacija za one koji proučavaju promene umetničkih materijala kroz vreme, pre svega konzervatorima. Uz kopije prema starim majstorima slikarstva, na izložbi su prikazane kopije zidnih slika iz manastira Bođani sa namerom da se taj važan slikarski ciklus prezentuje na izložbama, odnosno da bude dostupan publici i van crkve u kojoj se nalazi. Usled  propadanja zidnih slika u Bođanima, ovakve kopije, dela posebno obučavanih slikara-kopista, danas predstavljaju zanimljivu konzervatorsku dokumentaciju.
 
Predavanje će početi u 19 časova.
 
Ovaj događaj deo je pratećeg programa izložbe "Inspirisani Italijom", koja je u ovoj Galeriji otvorena još početkom marta. 
 
"Usled nemogućnosti da tokom protekla tri meseca realizujemo prateći program izložbe, odlučili smo da ne uskratimo našim posetiocima priliku da se više upoznaju sa izložbom, njenim konceptom i umetnošću inspirisanom Italijom", navode u Galeriji i dodaju da će zato tokom letnjih meseci biti realizovana predavanja i stručna tumačenja u redovnom Galerijskom terminu za prateće programe - petkom u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič