"Žizela" za kraj baletske sezone u SNP-u

Baletom "Žizela" u režiji i koreografiji Milice Jovanović zatvara se baletska sezona u SNP-u.
Predstava se izvodi u subotu, 12. juna, na sceni "Jovan Đorđević", od 19 časova.
 
Ovaj romantični balet na muziku Adolfa Adama jedan je od najpopularnijih i najomiljenijih belih beleta. 
 
Ideja o baletu "Žizela" potekla je iz ljubavi Teofila Gotjea prema balerini Karloti Grizi, koja tek što je došla u Pariz sa Žilom Peroom, slavnim balet-majstorom i koreografom, koji je otkrio u njenoj petnaestoj godini u Teatru "San Karlo" u Napulju, a zatim postao njen učitelj i muž. 
 
Sadržaj je našao listajući Hajneovu prozu, "Slike s putovanja", u kojoj je naišao na legendu slovenskog porekla, u kojoj neveste, umrle pre venčanja, kao vile, svake noći ustaju iz svojih grobova, da bi igrale, i tako zadovoljile želju koju im je život na zemlji uskratio. Teško onom ko ih u tome prekine, pogotovo mladićima. Oni bi morali igrati sa njima sve dok od umora ne umru.
 
Upravo ta želja za igrom, dovedena do simbola mladosti ali i tragedije, učiniće Gotjeovu "Žizelu" baletskim bićem "par ekselans", kojem je igra što i smrtna presuda, ali u isti mah i romantičarski ideal.
 
U solističkoj podeli su: Ana Đurić (Žizela), Samjuel Bišop (Grof Albert), Branka Gligorić (Žizelina majka), David Gruoso (Hilarion, šumar) Ivan Đerković (Vojvoda) Verica Kozarev Klarić (Batilda), Đulio Milite (Vilfrid).
 
Učestvuju solisti i ansambl Baleta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič