Ciklus filmova Luja Mala u CK13

Art bioskop CK13 organizuje ciklus filmova Luja Mala koji će se održati od ponedeljka, 8. novembra do srede, 10. novembra.
Ovaj nepredvidivi filmski stvaralac obogatio je svet filma tokom skoro četrdesetogodišnje karijere koja ga je odvela od periferije francuskog novog talasa do avangarde američkog filmskog stvaralaštva.
 
PROGRAM
 
Ponedeljak, 8. novembar, 19h
 
Lutajući plamičak (Le Feu Follet, 1963, 1h48min)
 
Ovo je jedan od najmračnijih i verovatno jedan od najvećih filmova Luja Mala. U njemu nas suočava sa veoma problematičnim pitanjima kao što su samoubistvo, zavisnost i samoća. Snimljen je u vreme kada je Mal progovarao o sopstvenoj egzistencijalnoj krizi. Mučen sumnjama u svoju budućnost i duboko skeptičan u svoje sposobnosti filmskog reditelja, Mal se povukao u sebe i postao zavisan od alkohola. U ovom mračnom periodu Mal je napisao scenario za Lutajući plamičak.
 
Utorak, 9. novembar, 19h
 
Doviđenja deco (Au Revoir les Enfants, 1987, 1h44min)
 
Po povratku u Francusku, 1986. godine, nakon decenije snimanja filmova u SAD, Mal je počeo da radi na svom najličnijem filmu, onom koji se u velikoj meri oslanjao na njegova iskustva iz detinjstva tokom Drugog svetskog rata. Doviđenja deco je film koji je Mal planirao da snimi tokom cele svoje karijere. Dirljivo je ispitao radost i traume rane adolescencije smeštene u pozadini možda i najmračnijeg perioda u francuskoj istoriji.
 
Sreda, 10. novembar, 19h
 
Lift za gubilište (Ascenseur pour l’échafaud, 1958, 1h31min)
 
Ciklus se završava filmom Lift za gubilište. Ovaj izvanredan i stilski napet triler se smatra jednim od filmova koji su započeli francuski novi talas.
 
Urednik ovog ciklusa je Miloš Miletić. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Teme

CK13
  • HQ

    07.11.2021 20:27
    Vredi
    Odličan izbor filmova! Vredi gledanja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič