Film o rušenju spomenika Kralju Petru I u Staroj Kanjiži u sredu u Muzeju Vojvodine

Dokumentarni film "Rušenje spomenika Kralja Petra I Karađorđevića u Staroj Kanjiži 1941. godine" biće prikazan u sredu, 15. decembra u Muzeju Vojvodine.
Projekciji će prethoditi uvodno izlaganje na temu "Spomenik Kralja Petra I Karađorđevića" koje će održati muzejski savetnik Bogdan Šekarić i Dragoljub Vujović, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca Vidovdan iz Siriga.
Projekcija je deo pratećeg programa izložbe "Strma ravnica - Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine.
Nakon projekcije za posetioce će biti organizovano stručno vođenje kroz izložbu u društvu autora Bogdana Šekarića i Dimitrija Mihajlovića, kustosa i istoričara.
 
Program počinje u 12 časova.

Teme

FILM
  • Vlada

    15.12.2021 11:12
    Petrovaradin
    Što se tiče starokatoličke crkve u Petrovaradinu koja se, na jedan posve neprimeren način i u neprimeren kontekstu spominje, radi se o, ranije crkvi Svetog Antuna a sada crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, istinje je posve drugačija. Ona nije "oteta", ponajmanje "pre 5 godina" već je uz poštovanje svih kanonskih pravila i propisa i u dogovoru sa Starokatoličkim crkvama u savezu sa Utrehtskom unijom i u jednom procesu koji je trajao od 2002 do 2015 godine.
    Usput, voleo bih konačno već jednom, posle 30 godina, saznati konkretno, koji su to spomenici u Dubrovniku srušeni?
    A što se tiče džamije u Banja Luci, isto kao i u Foči i u mnogim drugim mestima, podsetio bih da su iste obnovljene i da se itekako i o tome pisalo, i o rušenju i o obnovi tako da...
  • .

    13.12.2021 18:05
    A kada će biti barem spomenuto rušenje tuđih spomenika koje je počinjeno u ime srpskog naroda?
    Npr. bombardovanje istorijskog centra Dubrovnika i rušenje džamije u Banja Luci.
    A tu su i rušenja počinjena u doba komunizma, ali nema nikakve namere da se spomenici obnove - npr. spomenik sv.trojstvu kod "katedrale".
    Obnavljanje je krajnje selektivno, samo se obnavljaju srpski spomenici, srpska imena... ništa drugo.
    Ne samo da se ne obnove, nego se i ne spominju.

    A vrhunac i to pre samo 5 godina je bilo preotimanje crkve u Petrovaradinu koja je pripadala Starokatoličkoj tj. Zapadnopravoslavnoj crkvi od strane SPC.
    Ovaj objekat izgrađen u modernističkom stilu je SPC unakazila i uništila njegovu arhitektonsku originalnost dodajući ultrapravoslavne, novokomponovane arhitektonske elemente bez ikakvog ukusa.
  • iguman

    13.12.2021 17:38
    Jedva čekam reprizu uživo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".