U četvrtak onlajn predavanje o mimovima, u toku prijave

Onlajn predavanje "Politika u digitalnoj kulturi: mimovi moći" održaće se u četvrtak, 10. februara u organizaciji Omladinskog centra CK13.
Politika je u prošlosti bila isključivo ograničena na političku arenu, a političkim delovanjem se smatralo samo glasanje, što je najformalniji oblik političke participacije. 
U toj evoluciji značajnu ulogu ima internet, jer su smanjenje troškova komunikacije, povećanje mogućnosti povezivanja s drugima, kao i širenje dostupnosti informacija, doprineli razvoju novih oblika političkog delovanja i uticanja na političke procese. Ali, na ovaj način je takođe omogućeno i širenje nepoželjnih političkih trendova, kroz omogućavanje izolovanim političkim grupama s margina da se povežu i organizuju.
Jedan od načina na koji to čine je putem stvaranja i deljenja tzv. mimova. Ovaj koncept osmislio je Ričard Doukin 1976. u knjizi "The Selfish Gene", u kojoj ga je definisao kao "male kulturne jedinice transmisije, slične genima, koje se šire s osobe na osobu kroz kopiranje ili oponašanje".
 
Iako se na prvi pogled mimovi mogu smatrati neozbiljnim, šaljivim i nepolitičkim fenomenom, pomoću njih se pojedinci mogu organizovati u zajednice koje svoje delovanje temelje na manipulisanju, koristeći njihovu humorističnost za društvenu ili političku kritiku, najčešće u obliku suptilne ili subverzivne ironije, sarkazma i parodije.
 
Predavanje će održati Matej Mikašinović-Komšo, diplomirani politolog sa Sveučilišta u Zagrebu, trenutno zaposlen u udruženju Gong. 
 
Predavanje će se održati preko zoom platforme, a ukoliko imate manje od 30 godina i živite u Srbiji, Hrvatskoj ili Sloveniji možete se prijaviti za učešće preko OVOG LINKA.
 
Prijave su otvorene do srede, 9. februara u 15 časova, a potvrdu o učešću i link za predavanje ćete dobiti do kraja tog dana.
 
Predavanje će početi u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič