Program "Muzeji za 10" u Galeriji Matice srpske

Tokom manifestacije Muzeji za 10, do 20. maja, Galerija Matice srpske pripremila je bogat program.
Galerija je otvorena za posetioce od 10 do 22 časa, a ulaz je besplatan.
Program:
 
16. maj
 
- 20 sati: Iza zavese – izložba Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz
 
Publika u muzeju ima priliku da vidi i uživa u postavkama i izložbama koje su rezultat višemesečnog, pa čak višegodišnjeg rada čitavog tima muzeja. Kako se pripremaju umetnička dela, konzerviraju i restauriraju pred izložbu, kroz razgovor će predstaviti konzervatorke Marijeta Sidovski iz Galerije i Nataša Skrinjik Cvetković iz Muzeja Jugoslavije.
 
S idejom da upoznaju posetioce sa svim onim zanimljivim aktivnostima koje se dešavaju "iza zavese" u Galeriji će biti održan razgovor Iza zavese – izložba "Partizanka i Fragonar. Kolekcijaslika Jovanke Broz". Ovo će biti i jedinstvena prilika da posetioci vide novu izložbu Galerije Matice srpske pre njenog zvaničnog otvaranja.
17. maj
 
- 18 sati: Promocija zbornika Evropski okviri srpskog simbolizma
 
Simbolizam, internacionalni umetnički pravac koji je obeležio evropsku umetničku scenu s kraja XIX i početkom XX veka, viđen je kao nezaobilazna tema u savremenoj nauci o istoriji umetnosti poslednjih godina u mnogim evropskim zemljama. Ovaj kompleksan pravac analiziran je u zborniku radova Evropski okviri srpskog simbolizma publikovanom na srpskom i engleskom jeziku, u izdanju Galerije Matice srpske i Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Kroz tekstove devet eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture i književnosti, predstavljena je celovitija slika o osobenostima simbolizma u našoj sredini, ali i pozicija srpske umetnosti u evropskom kontekstu. 
 
Na promociji će govoriti: dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Jasna Kujundžić Jovanov, istoričarka umetnosti i jedna od autorki, kao i prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti i urednik zbornika.
 
18. maj
 
- 20 sata: Otvaranje izložbe Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz
 
Galerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije prvi put javnosti predstavljaju umetnička dela iz vile Jovanke Broz u kojoj je provela poslednje 33 godine. Više od tri decenije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom. Izložena dela i pojedini predmeti govore o intimnom svetu Jovanke Broz, njenom ukusu, ali i refleksiji vremena i istorijskih prilika u delima likovne umetnosti koje je odabrala kao dekor svog životnog prostora. 
 
Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života partizanke i prve drugarice Jugoslavije, a isto tako je i nestala. Izložba je pokušaj da na trenutak rekreiramo jedan umetnički ukus i epohu u kontekstu istorije Jugoslavije, njene ideologije, kulture i društva.
 
19. maj
 
- 20 sati: Galerija u virtuelnoj realnosti – promocija novih tehnologija u GMS
 
Iako jedna od najstarijih muzejskih ustanova, Galerija Matice srpske ide u korak s vremenom u prezentovanju i tumačenju umetničkog nasleđa. Tokom proteklih godina, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka realizovano je nekoliko projekata digitalizacije. Jedan od rezultata je i virtuelni depo Galerije Matice srpske. Muzejski depoi su "skriveni" prostori nedostupni javnosti, u kojima se čuva najveći broj muzejskih eksponata. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji digitalizovani su reprezentativni predmeti (slike, grafike, crteži, skulpture) i kreiran je virtuelni prostor depoa u koji publika može da zaviri putem aplikacije i virtuelnih naočara.
 
20. maj
 
- 20 sati: Autorsko vođenje kroz izložbu Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz
 
Autori izložbe Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije i Nikola Ivanović iz Galerije Matice srpske predstaviće javnosti priču o umetničkim delima i predmetima koji su se nalazili u vili Jovanke Broz. Šta je ovaj ambijent mogao da znači za Jovanku lično, kako možemo razumeti i čitati prostor jednog sećanja, neka su od pitanja na koja ćemo se osvrnuti. Kroz dijalog biće prikazan umetnički život u Jugoslaviji, i kakva je pozicija bivše prve dame unutar jugoslovenske kulture i društva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič