Spektakl na otvorenom - 400 muzičara izvešće danas "Karminu buranu" na platou SNP-a

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa "Karmina burana", biće izvedeno danas, 25. maja na platou Srpskog narodnog pozorišta.
Više od 400 učesnika naći će se pod vedrim nebom, na platou Pozorišta sa misijom da ožive ovo neverovatno delo.  
"Karmina burana" Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.
Ovo specijalno i koncertno delo Srpsko narodno pozorište izvodi zajedno sa Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički" sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom. Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić. 
 
Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama a biće i jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.
 
"Karmina burana" biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20 časova, a odmah potom 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala. 
 
Ulaz na oba koncerta je slobodan.
  • v

    26.05.2022 00:09
    Ništa se živo nije čulo. Šteta, tolika organizacija i onda nema ozvučenja.
  • :)

    25.05.2022 21:30
    PRELEPO
    Bila večeras sa decom..svaka pohvala! Mogli bi organizovati još ovakvih koncerata, da se vratimo elitnoj kulturi i pravim vrednostima!
  • Jelena

    25.05.2022 19:24
    I samo protiv sunda, dajte sto vise, da se bar malo rastera mrak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič