Nova pristaništa Evropske prestonice kulture u okolini Novog Sada

U novim pristaništima Evropske prestonice kulture i programskog luka "Dunavsko more" će se tokom avgusta dešavati niz događaja koji će obeležiti ovaj mesec.
Pored Banoštora u kom će se u nedelju, 7. avgusta, održati manifestacija "Velika slama", događaji će se organizovati i u Sremskim Karlovcima, Sremskoj Kamenici, Irigu, Čereviću i u Novom Rakovcu.
Dunavski kulturni festival održaće se po prvi put u dvorištu palate Ilion u Sremskim Karlovcima u subotu, 13. avgusta, a na festivalu će nastupati i poznati slovenački kantautor Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico, di-džej Killo Killo, istarska grupa Gustafi, mađarski Pannonia Allstars Ska Orchestra i francuski La Caravane Passe.
 
Akcenat ovog festivala će biti na originalnoj, autorskoj muzici koja je svojom žanrovskom mešavinom, zabavnim karakterom i virtuoznom izvedbom probila sve granice i uspela da od ovih, naizgled lokalnih heroja, napravi svetski prepoznate umetnike.
Vrhunac programskog luka "Dunavsko more" upotpuniće Tamburaška filharmonija 21. avgusta, na Trgu slobode u Novom Sadu. Ova manifestacija će okupiti dvesta učesnika iz 11 zemalja.
 
Decentralizovani kulturni sadržaj koji tematizuje nasleđe Dunavskog regiona ogleda se u projektima kao što je izložba "Open village" u Srpskoj čitaonici u Irigu, koja se bavi nematerijalnim nasleđem seoskih zajednica. 
 
Izložba će obuhvatiti fotografije i video-priče 50 žitelja Hopova, koji će predstaviti prošlost, ali i lični doživljaj ovog mesta. Oni će istaći prednosti i mane života van grada, u prirodi, a dotaći će se i bavljenja pčelarstvom, voćarstvom, vinarstvom.
 
Sremski Karlovci, Novi Sad, Irig, Kać i Futog, do 20. avgusta žiteljima će pružiti uživanje u "Zelenom bioskopu", novom projektu filmskog festivala "Slobodna zona" koji će "ozeleneti" parkove i trgove.
Druga polovina avgusta rezervisana je i za "Karlovci film festival" koji će se po tradiciji održati na Duškovom vidikovcu u Sremskim Karlovcima.
 
Za više detalja, pogledajte ovde.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič