Izložba o radovima Boška Petrovića od četvrtka u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Otvaranje izložbe "Boško Petrović: Umetnički radovi od 1956. do 1978. godine" održaće se u četvrtak, 11. avgusta, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.
Povod za realizaciju izložbe je poklon naslednika Boška Petrovića, ćerke Višnje Petrović i sina Mirka Petrovića, koji je oktobra 2020. godine uručen Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, kao i stogodišnjica rođenja ovog umetnika.
Izložba obuhvata 33 rada istaknutog novosadskog umetnika, Boška Petrovića, nastala u periodu od 1956. do 1978. godine.
Poklon zbirka Boška Petrovića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine formirana je poklonima samog umetnika tokom 1976. i 1978. godine, a osim ulja i tempera, raznovrsnosti zbirke doprinose umetnički radovi izvedeni u drugim tehnikama kao što su akvarel, kolaž i monotipija.
 
Poklon zbirka danas broji 59 radova i, uz poklon zbirke Milana Kerca, Milete Vitorovića, Stojana Trumića, Dušana Milovanovića i Bogomila Karlavarisa, predstavlja jednu od najobimnijih donacija u Zbirci slikarstva MSUV.
 
Izložba se u četvrtak otvara u 19 časova i trajaće do 28. avgusta.
 
Boško Petrović je bio osnivač i član umetničke grupe "Grupa 57". Zajedno sa tkaljom Etelkom Tobolkom, 1961. godine, osnovao je prvu jugoslovensku radionicu za izradu tapiserija "Atelje 61" u svom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
Radio je kao profesor na na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu, a od 1975. počinje da radi kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič