Festival srpskog džeza u petak i subotu u Domu kulture

U novosadskom Domu kulture (zgrada Sokolskog doma) u petak 22. i subotu 23. septembra održava se peti po redu Festival srpskog džeza.
Festival srpskog džeza u petak i subotu u Domu kulture
Foto: Pixabay

U skladu sa osnovnim ciljevima organizatora, udruženja "Kovači kulture", namera je da se podrže i promovišu domaći džez kompozitori i muzičari.

To znači da će tokom dva dana manifestacije novosadska publika moći da čuje muziku koju stvaraju isključivo ovdašnji autori, renomirani i mladi džez stvaraoci.

Prve večeri festivala, u petak 22. septembra nastupiće sekstet džez gitariste Borisa Hložana sačinjen od mladih izvođača sa Beogradske džez scene poteklih sa džez odseka Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Njima će se na bini pridružiti kvintet Ksenije Kočetove, već od publike prepoznate džez pevačice, čije kompozicije poseduju zrelost i širok umetnički izraz.

Druge večeri festivala, u subotu 23. septembra, na binu će prvo izaći sekstet Koste Vukašinovića, tromboniste čija je matična kuća Big bend RTS-a. Zanimljivo muzičko istraživanje pod nazivom Into The Rabbit Hole biće prezentovano publici.

Festival će se završiti nastupom kvinteta Sanje Marković, saksofonistkinje i pevačice koja je već prepoznata umetnica i van granica Srbije. Ona će predstaviti svoj album "Ascension" sa kojim je 2020. godine osvojila Spektar nagradu za najbolji World music album. Takođe, publici će predstaviti i nove kompozicije nastale u razdoblju od 2020. godine pa do danas.

Oba dana, nakon oficijelnog programa nastupiće Jazz Session Bend festivala, formiran od renomiranih džez muzičara novosadske scene. Ono što je bila odlika ranijih izdanja festivala jeste da je upravo ovaj segment kulminacija svake večeri, jer se bendu priključuju kako muzičari iz publike, tako i svi oni koji su nastupali te večeri.

Cena jednodnevne ulaznice je 500, a za oba dana 800 dinara.

Ulaznice se kupuju u Gigstixu ili u Domu kulture na dan festivala.

  • Goran

    25.09.2023 07:58
    Ima entuzijazma
    Odlični nastupi mlađih (i malo starijih) domaćih muzičara. Znamo svi gde i kako živimo. Koliko god da "nema" para za velika imena, za svakog ko voli jazz muziku (a i šire) ovo je bio vrhunski događaj. Više se nauči o jazz-u i muzici uopšte, redovno posećujući lokalni klub i prateći dešavanja nego slušajući svetsku zvezdu jednom godišnje. Posebne pohvale za sjajan prostor Doma kulture, novosadski "Cotton Club".
  • Mina

    13.09.2023 13:17
    A opet...
    ...mozda je ovo sansa za mlade domace muzicare.
    Treba biti pozitivan. Sta drugo mozemo?
  • Zoran Popnovakov

    13.09.2023 10:50
    Nema para
    Sve ovo, u prevodu znači da grad neće da izdvoji mnogo novaca za kulturu. To znači da im ne pada na pamet da daju pare za neke strane jazz zvezde, već će za sitniš da dovedu loklane muzičare kojima je važno samo da sviraju. Ne želim da dovodim u pitanje njihov kvalitet niti imam pravo na to, ali samo podsećam da smo ranijih godina na novosadskom jazz festivalu imali prilike da gledamo jednog Al Di Meolu ili Maceo Parkera jer su tada organizatori zaista želeli da ponude najbolje novosadskoj publici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič