Književni klabing: O romanu "Estoril" 18. januara

Prvi "Književni klabing" u novoj godini biće održan u sredu, 18. januara, u "Crnoj kući", a posvećen je nagrađivanom romanu "Estoril" nedavno preminulog pisca Dejana Tiaga Stankovića.
Književni klabing: O romanu "Estoril" 18. januara
Foto: 021.rs
Roman "Estoril" dobio je nagradu "Branko Ćopić" Srpske akademije nauke i umetnosti, kao i nagradu "Debut Crown" za 2018. godinu Udruženja istorijskih pisaca (Historical Writers’ Association) u Velikoj Britaniji.
Dejan Tiago Stanković tada je rekao da je srećan što se britanskim kolegama dopala njegova knjiga o dešavanjima tokom Drugog svetskog rata u Portugalu.
– Prepoznali su koliko sam se naradio u istraživačkom delu tog romana. Ozbiljno sam se pozabavio jednom epohom, pročitao sve što postoji o njoj i osvetlio je. Mislim da su oni "Estoril" gledali sa tog stanovišta. To je pravi, klasičan, istorijski roman – naveo je Stanković.
 
Nagrađivani roman je smešten u luksuzni hotel Palasio u mondenskom letovalištu Estoril nedaleko od Lisabona, koji je tokom Drugog svetskog rata usled portugalske neutralnosti bio centar mutnih radnji obaveštajnih službi zaraćenih strana, ali i izbeglica iz svih krajeva Evrope.
 
Kako navode iz izdavačke kuće Laguna, "Estoril" je divan i potresan roman o egzilu, podeljenoj lojalnosti, strahu i preživljavanju: gosti hotela su špijuni, pali kraljevi, pisci, nacisti, američke diplomate i Jevreji bez državljanstva, a portugalska tajna policija pažljivo nadzire posetioce, trudeći se da niko ne ugrozi neutralnost njihove zemlje. 
 
Ovaj roman prevođen je na više jezika i preporučena je lektira u školama u Portugalu.
 
"Književni klabing" počinje u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič