Program manifestacije "Muzeji za 10" u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, tokom manifestacije "Muzeji za 10", organizuje se više pratećih programa izložbe "Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić".
Radionica ilustracije "Nacrtaj svoju priču"
 
ponedeljak, 15. maj i utorak, 16. maj
17.30 – 19.00 časova
 
Održaće se dvodnevna radionica ilustracije, na kojoj će zainteresovani imati priliku da upoznaju i primene osnovne teorijske i praktične postulate ilustratorskog rada. Polaznici će moći da istraže načine na koje je moguće predstaviti osnovne narativne elemente iz priče kroz likovnu formu, koji su mogući izvori inspiracije za ilustratorski rad, kao i da primene stečena znanja i realizuju svoju ilustraciju putem tehnika pastela, kolaža, akrila i crtačkih tehnika. 
 
Potrebno je da polaznici na radionicu ponesu svoju omiljenu knjigu. Za učešće u programu nije potrebno prethodno znanje.
 
Radionica je namenjena svim starosnim grupama, a likovni pribor je obezbeđen. 
 
Potrebno je da se zainteresovani prijave na radionicu putem e-mail adrese: ilustracija10@gmail.com ili da se jave Zvezdani Đuričić na broj telefona: 021/22 15 663.
Predavanje "Da li je dečja ilustracija uvek namenjena samo deci?"
 
sreda, 17. maj
18 časova
 
Predavanje muzejske savetnice Ane Rakić razmotriće dileme koje često nameće dečja animacija, ilustrovana literatura i periodika – šta se krije iza ilustracije za decu i koji su to kvaliteti i poruke sadržani u njoj? Izlaganje će pokušati da pronikne u glavne izvore inspiracije najplodnijih i najprepoznatljivijih dečjih ilustratora XX veka, kao i u značaj simbolizma, antropomorfizma, kao i klasicističkih arhetipova koji su, kroz ilustraciju, postali noseći kulturološki fenomeni u svesti dece i odraslih.
Obeležavanje Međunarodnog dana muzeja
 
Projekcija TV filma "Slikari i vajari – Ljubica Cuca Sokić"
 
četvrtak, 18. maj
18 časova
 
Film iz 1986. godine prati slikarkin razvoj stvaralaštva od početaka u Umetničkoj školi u Beogradu kada razvija sopstveni izraz u okvirima intimizma. Boravak u Parizu od 1936. godine je inspiriše na nastavak slikanja u domenu umerene apstrakcije, dok u posleratnom periodu dolazi do redukcije crteža i dominacije bojenih površina. Film je sniman u ateljeu Ljubice Cuce Sokić, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Narodnom muzeju. Pored Ljubice Sokić, u filmu govori i njen kolega i istoričar umetnosti Aleksa Čelebonović.
 
Veče ilustratora: "Ilustracija kao specifičan oblik umetničkog pripovedanja"
 
Mr Ivica Stevanović i Danilo Lalović
 
petak, 19. maj
18 časova
 
Profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Ivica Stevanović na predmetima Ilustracija, Strip i Dizajn knjige i saradnik Danilo Lalović publici će predstaviti elemente nastanka ilustracije, kao i proces nastanka ilustratorskog rada. Publika će moći da se upozna sa različitim tehnikama izvođenja ilustracije – od tradicionalnih likovnih tehnika do digitalnog slikanja.
 
Tokom Nedelje muzeja posetite "Selfie room" u prostoru izložbe
 
Posetioci će u kutku za čitanje u okviru izložbe moći da naprave selfi sa slikarskim priborom Ljubice Sokić i sa junacima njenih najlepših ilustracija dečje literature, kao i da prelistaju neke od dečjih knjiga koje je ilustrovala.
 
Radno vreme Poklon zbirke Rajka Mamuzića tokom trajanja Manifestacije je od 10 do 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič