Program manifestacije "Muzeji za 10" u Galeriji Matice srpske

Galerija Matice srpske priređuje više programa tokom manifestacije Muzeji za 10, od 15. do. 19. maja, kao i 18. maja kada se obeležava Međunarodni dan muzeja.
Kamena bašta – kustosko vođenje kroz Park skulptura
 
ponedeljak, 15. maj 
19 časova
 
Od 2017. godine do danas na Trgu galerija počeo je da se razvija tzv. Park skulptura. U okviru ovog projekta izliveno je pet skulptura Galerije Matice srpske, kao i po jedna iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića. Postavljene ispred zgrade Galerije, kao i u parku na Trgu galerija, skulpture simbolišu početak novog umetničkog prostora koji će se tokom narednih godina širiti i razvijati, sve u cilju isticanja Trga galerija kao značajne kulturne i umetničke tačke grada.
 
O postavljenim skulpturama kao i ideji Parka posetioci će imati prilike da čuju više na kustoskom vođenju Danila Vuksanovića, pomoćnika upravnika i višeg konzervatora.
Autorsko vođenje kroz izložbu "Slike velikih formata – svedočanstvo epoha"
 
utorak, 16. maj 
19.20 sati
 
Na autorskom vođenju Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa najmonumentalnijim delima iz kolekcije Galerije Matice srpske. Kroz priču o slikama iz 19. i 20. veka, saznaće više zbog čega su se umetnici i/ili poručioci odlučivali za velike formate i koje su bile teme namenjene monumentalnom platnu. Takođe, kroz priču o pojedinim delima biće ukazano i na različite istorijske i društveno-političke prilike u kojima se tokom tog dugog perioda nalazilo srpsko društvo.
Predavanje Nadežda Petrović – heroina srpskog modernog slikarstva
 
sreda, 17. maj 
19 sati
 
Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, četvrti dan manifestacije biće posvećen jednoj od najznačajnijih umetnica modernog slikarstva. Posetioci će imati priliku da čuju više o širokom opusu Nadežde Petrović, od njenih ranih, preko zrelih do poznih godina stvaralaštva, ispraćenim ratnim okolnostima i društvenim angažmanom. Predavanje drži Dragana Božović, muzejska savetnica Umetničke galerije "Nadežda Petrović" u Čačku.
 
Međunarodni dan muzeja
 
četvrtak, 18. maj 
od 10 do 22 sata
 
- 10 sati - dečja radionica Linije i boje u službi istorije u saradnji sa novosadskim vrtićem
 
Na radionici, deca će otkriti različite načine prikazivanja istorijskih događaja. Posmatrajući i upoređujući tri velike slike – Sveti Ladislav Ferenca Ajzenhuta, U svitanje 1946–1947. Đurđa Teodorovića i Kosovski boj Petra Lubarde, deca će upoznati tri umetnika sa različitih podneblja koji su stvarali u različitim uslovima i periodima i prikazali tri različita istorijska događaja na tri načina. Kroz radioničarske aktivnosti i razgovor sa muzejskim edukatorom, deca će saznati zašto se značajni istorijski događaji često prikazuju na velikim platnima i kako ih sve umetnici mogu interpretirati. U kreativnom delu radionice, deca će na svoj način prikazati važan događaj iz svog života.
 
- 12 sati - Kustosko vođenje Milice Milošević, muzejske edukatorke, kroz izložbu Slike velikih formata – svedočanstvo epoha
 
- 17 sati - Otvoreni konzervatorski atelje
 
Povodom Međunarodnog dana muzeja posetioci će imati mogućnost da zavire u konzervatorski atelje i upoznaju se sa procesom konzervacije i restauracije.
 
- 19 sati - Projekcija filma o Urošu Prediću
 
Film Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti, u režiji Blaža Popovića, omaž je i svedočanstvo o životu i radu Uroša Predića. U filmu se tematizuju najznačajnija obeležja Predićevog svedočanstva. Od boravka u rodnom Orlovatu, do studija u Beču na Bečkoj likovnoj akademiji, gde je i film delom sniman, do njegovog zrelog perioda dok je boravio u Beogradu. Projekcijom filma publika će imati priliku da dobije pregled Predićevog dugogodišnjeg umetničkog poleta.
 
Promocija knjige "Portret srpskog intelektualca u doba prosvetiteljstva"
 
petak, 19. maj 
19 sati
 
U okviru edicije Umetnost i istorija izdata je studija prof. dr Vladimira Simića Portret srpskog intelektualca u doba prosvetiteljstva. Autor preispituje ulogu intelektualca i intelektualnih elita u kreiranju javnih mišljenja, te nas vraća u istoriju analizirajući osnovne pojmove vezane za prosvetiteljstvo i intelektualca. Predstavljajući sliku i priliku srpskog intelektualca, ova studija donosi nacionalni pogled na panteon značajnih ličnosti tog perioda.
 
Umetnost kroz zabavu – dan društvenih igara i novih tehnologija
 
subota, 20. maj 
19 sati
 
U Galeriji Matice srpske će se prvi put održati Dan društvenih igara i novih tehnologija namenjen prevashodno mladima, s idejom da se umetnička kolekcija Galerije prikaže na interaktivniji način. Oslanjajući se na nove muzeološke prakse i pedagoške pristupe, edukatori Galerije će u saradnji sa centrom za društvene igre Mipl pružiti priliku svim zainteresovanima da se oprobaju u različitim društvenim igrama koje se bave temom muzeja i umetnosti. Takođe, istog dana imaće mogućnost da kroz primenu savremene tehnologije uz Hololens 2 naočare obiđu stalnu postavku i dožive umetnost kroz drugačiju vizuru.
 
Radno vreme Galerije Matice srpske tokom trajanja Manifestacije biće od ponedeljka do petka od 10 do 22 sata, a ulaz će biti besplatan za pojedinačne i neorganizovane grupne posete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič