Predavanje "Lepota i dekadencija. 'Slika Dorijana Greja' i kraj veka" u petak u GMS

Predavanje "Lepota i dekadencija. 'Slika Dorijana Greja' i kraj veka" održaće se u petak, 5. januara u Galeriji Matice srpske.
Predavačica će biti filološkinja Milica Milošević.
 
U pitanju je prateći program izložbe "Paja Jovanović i Gustav Klimt - jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja".
Citatom Oskara Vajlda: "Umetnost je, u stvari, ogledalo posmatrača, a ne života" otvorene su "povremeno istinite priče" U salonu Oskara Hutera autora msr Nikole Ivanovića, istoričara umetnosti i jednog od autora izložbe "Paja Jovanović i Gustav Klimt". Rečenica iz Vajldovog romana "Slika Dorijana Greja" nije slučajno izdvojena pri realizaciji izložbe i njenog kataloga.
 
Oskar Vajld (rođ. Fingal O’Flaetri Vilis) bio je irski književnik koji je obeležio kraj XIX veka svojim izuzetnim talentom, a najveću slavu doživljava objavljivanjem romana "Slika Dorijana Greja" 1890. godine. U predgovoru svog jedinog romana Vajld beleži teze o odnosu umetnosti i stvarnosti, etike i estetike, ali i o odnosu umetnosti i ljudi, što predstavlja jedinstveni manifest dekadencije (fr. décadence - opadati), koja je obeležila kraj epohe (fin de siecle).
Na predavanju napraviće se osvrt na ovaj kratak, ali izuzetno značajan tekst. Takođe, biće reči o samom romanu u kom je reč o mladiću pod imenom Dorijan Grej kog portretiše slikar Bazil Holvard, kao i o odnosu Dorijana prema sopstvenom portretu koji pokreće njegovo opsesivno razmišljanje o lepoti i prolaznosti iste. 
 
Roman je poslužio kao inspiracija za mnoge umetnike, te će biti reči o ilustacijama i umetničkim delima sa motivima romana i brojnim ekranizacijama ovog književnog dela.
 
Predavanje će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič