Izložba "Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika" od utorka u Svilari

Izložba "Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika" otvara se u utorak, 6. februara, u Kulturnoj stanici Svilara.
Već godinu dana u žiži interesovanja je ChatGPT, jedan od najnaprednijih čet-botova. Čet-botovi naprednu tehnologiju obrade jezika koriste kao "gorivo". Kako bi usmeno ili pismeno razgovarali sa nama, potrebno je da savladaju naš jezik i način komunikacije.
ChatGPT može da razgovara na čak 95 svetskih jezika. I ne samo što može da razgovara, već može i da piše kratke priče, poeziju, imejlove, seminarske radove. Da stvar bude još komplikovanija, pored ChatGPT-ija, postoji i DALL-E, koji je sposoban da generiše slike na osnovu tekstualnih instrukcija. U "opasnosti" nije samo pisana reč, već i pejzaž ili ljudski lik, koji više nisu oslikani potezima četkice, već kodom.
Od 6. februara, posetioci će moći da vide izložbu "Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika", čiji je koncept zasnovan na ideji da bi etičke i društvene vrednosti trebalo da budu integrisane u razvoj novih tehnologija od samog početka njihovog razvojnog procesa.
 
Posetioci će, sve do 29. februara, imati priliku da se bliže upoznaju sa funkcionisanjem čet-botova i informišu se o društvenim i etičkim izazovima koje donose tehnologije u nastajanju, poput obrade prirodnog jezika.
 
Istraživači sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osmislili su prateći program, koji će biti realizovan kroz niz tematskih radionica pod nazivom "Prepoznaj falsifikat: ChatGPT i DALL-E u kontekstu domaćeg kulturnog nasleđa". Kroz diskusiju o sadržaju izložbe i interakciju sa naprednim čet-botovima, posetioci će imati priliku da sami procene na koji način najsavremeniji tehnološki alati oblikuju kulturu našeg društva. 
 
Ovu izložbu KS Svilara organizuje u saradnji sa Centrom za promociju nauke.
 
Otvaranje je u 18 časova. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič