Premijera dokumentarnog filma o Miroslavu Čangaloviću u nedelju u Srpskom narodnom pozorištu

Dokumentarni film "Čangalović: priča o operskom pevaču Miroslavu Čangaloviću" premijerno će biti prikazan nedelju, 21. aprila, na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu.
Film, po scenariju Nade Savić i Grigorija Jakišića, za koji režiju potpisuje takođe Nada Savić, svoj festivalski život započeo je na nedavno održanom 71. martovskom festivalu, a u nedelju, 21. aprila u Srpskom narodnom pozorištu novosadska publika biće u prilici da pogleda ovo ostvarenje koje prati život i rad velikana operske scene - Miroslava Čangalovića, koji je za života ostvario 90 uloga u 68 opera.
Nastupio je u 754 predstave na beogradskoj sceni i u 290 predstava na 70 svetskih operskih scena; ukupno je održao preko 3160 koncerata u zemlji i inostranstvu.
 
Producentkinja i rediteljka filma, Nada Savić, koja je zajedno sa glumcem Grigorijem Jakišićem radila na scenariju za film, ističe da se pored brojnih profesionalnih ostvarenja, Čangalović istakao kao veliki humanista, dobar i posvećen čovek.
"Njegova životna priča liči, sa jedne strane, na akcionu tragikomičnu avanturu, a sa druge strane na melanholičan, a opet bajkovit putopis. Teške životne okolnosti učinile su da svoj životni poziv odabere iz velike humanosti. Svoje druženje sa muzikom počeo je kao vrlo mali slušajući pojanje oca sveštenika u Glamoču, da bi se kasnije prvi put susreo sa operom slušajući italijanske radio-stanice u bolnici u Kraljevici, gde je predvodio hor bolesnika. Po dolasku u Beograd i osnivanju kulturno-umetničkog društva "Ivo Lola Ribar", Miroslav se susreće sa poznatim vokalnim pedago­gom Zdenkom Zikovom koja pred njega stavlja jasan izbor: samo muzika i opera kojom će se profesionalno baviti ili da se okrene potpuno drugom putu", objašnjava Savić.
 
Miroslav Čangalović bio je najveći bas Opere Narod­nog pozorišta u njeno zlatno doba, od 50-ih do 70-ih go­dina prošlog veka.
 
Ovenčan je brojnim priznanjima i nagrada­ma širom sveta, svrstan u red viteza umetnosti Francuske i svrstan u nacionalno blago Rusije.

Premijeru organizuju Srpsko narodno pozorište, Matica srpska i Zavičajno udruženje "Glamočko kolo" iz Novog Sada, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

  • Neda

    22.04.2024 09:02
    Veliki umetnik
    Konačno nešto o velikom umetniku Miroslavu Čangaloviću! Zaslužio je mnogo više pažnje! Hvala stvaraocima ovog filma ❤️❤️
  • Baka

    21.04.2024 23:51
    Najbolji
    Gostovao je u Somboru, pevao je kao da je u Londonu, Parizu, Moskvi, još mi bride šake od tapšanja. Nije mu bilo teško da odži koncert u hodniku srednje ekonomske škole. Hvala mu za divne trenutke.
  • Cicka

    20.04.2024 08:37
    Naravno
    Nema ni jednog komentara. Ali zato postoje stotine komentara na razvod Meline i Harisa, eventualnu aferu Meline i Tonija i ostalih privatnih stvari. Samo još jedna slika naše stvarnosti i ogledalo ove nacije. Obrazovanje i kultura su nam na najnižim granama ikada. I tako će biti sve dok Pink i Grand budu za mnoge glavni obrazovni i informativni izvori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič