FOTO: Šta poručuju novosadski oslikani zidovi

Samo u poslednjih nekoliko meseci Novi Sad je dobio nekoliko murala, od kojih su neki posvećeni poznatim ličnostima, neki apstraktni, a neki prava umetnička dela sa porukom.
FOTO: Šta poručuju novosadski oslikani zidovi
Foto: 021.rs
Mart i april bili nosili su obeležje Đorđa Balaševića, pa su u nešto manje od mesec dana u njegovu čast oslikana tri murala, i to na Limanu. 
 
Jedan je oslikao dvadesetosmogodišnji Deni Božić iz Doboja, koji je ovim povodom prvi put došao u Novi Sad. On je tada, za naš portal rekao da mu je drago što u Balaševićevom rodnom gradu radi mural posvećen ovom umetniku. 
 
 
U Ive Andrića 3, na inicijativu Vladana iz obližnje zgrade, angažovan je Milan Milosavljević Deroks koji je oslikao mural uz stihove iz pesme "Marim ja".
 
Na adresi Bulevar cara Lazara 55 Balaševića je na zidu ovekovčio akademski slikar Marko Milović.
 
 
Mladi beogradski umetnik Stefan Staničić je, takođe na Limanu, oslikao čuvenog pesika Miroslava Antića. Na muralu je prikazan pesnik sa cigaretom u umetničkom zanosu.
 
Mural će krasiti i čuveni Mikin stih "Nemoj da piješ iz moje čaše. Dobićeš potrebu da voliš ljude, ceo svet, čovečanstvo".
 
 
Umetnik Uroš Štrboja posvetio je jedan zid i Dijegu Maradoni isprativši legendarnog fudbalera i uz natpis "La Vida es una Tombola" (pesma Manu Čaa koja je glavna numera dokumentarnog filma "Maradona by Kusturica" iz 2008. godine).
 
 
Karakteristični su za godinu za nama i murali zahvalnosti medicinskim radnicima na prvoj liniji borbe protiv virusa korona.
 
Tako je mural koji prikazuje medicinare među Marvelovim i DC-jevim superherojima osvanuo u maju na zidu dvorišne kuće na uglu Dositejeve i Kisačke ulice i obišao ceo svet putem društvenih mreža.
 
 
Mural je nacrtao umetnik Uroš Štrboja koji je za 021.rs rekao da su idejni tvorci i finansijeri želeli da ostanu anonimni.
 
"Osobe koje su odlučile da budu anonimne su me kontaktirale nedavno i izložile mi šta žele da se nacrta. Platile su materijal, obezbedile dozvole. Zajedno sa kolegom sam tri dana crtao i evo sada je sve gotovo, dok će pored biti još jedan mural posvećen Novom Sadu", naveo je Štrboja za 021.rs.
 
Drugi mural posvećen medicinarima naslikan je na objektu u krugu Kliničkog centra Vojvodine krajem prošle godine. 
 
 
Jedan od onih kraj kojih je obavezno zastajanje nalazi se na fasadi stambene zgade u Šafarikovoj ulici, pored Reformatske hrišćanske crkve. Autori su Dejan Ivanović Wuper i Vuk Đurić Endo.
 
Na muralu dominira lik dečaka koji drži jabuke i gleda zbunjeno kao da pita: "Šta se ovde dešava?" Na muralu su nacrtani i pas, koji je simbol prijateljstva i vernosti, te jabuke koje predstavljaju zdravlje i planetu Zemlju, a u udruženju kažu da će svaki prolaznik pronaći svoje asocijacije.
 
 
Mnoge od novosadskih murala oslikali su i strani umetnici u poseti našem gradu. Pa je tako 2019. godine vizuelni umetnik Ben Džonston iz Kanade oslikao mural "Ljubav" u Ulici Antona Čehova, u blizini Kulturne stanice Eđšeg. Mural je zanimljiv i zbog toga što sa sobom nosi 3D efekat, te ukoliko posmatrate iz određenog ugla možete da vidite da slova "talasaju". Upravo ovakav način oslikavanja jeste stil koji je svojstven Džonstonu.
 
 
Onaj koji se ne vidi, ali ostaje kao simbol grada i sećanje Novosađana je mural "The only truth" francuskog umetnika Gijoma Alba Remeda koji se nalazio u Gimnazijskoj ulici, a koji je prekrečen 2017. goidne. Na njegovom mestu se sada nalazi delo pod nazivom "Srpska Atina". 
 
Ako se prošetate Novim Sadom dalje od utabanih staza pešačke zone, videćete još mnogo različitih murala i crteža od kojih gotovo svaki ima svoju priču. 
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.

Teme

mural
  • Brana

    08.05.2021 10:43
    Bravo!
    Tako kreativan čovek sakrije ruglo od fasade. Bravo za sve umetnike i sve one koji vole ovaj grad i žele da ga učine prijatnim mestom za život. Oni koji bi trebalo da brinu o izgledu fasada, očigledno ne brinu. Treba ih bar ovako povremeno podsetiti....
  • 9

    07.05.2021 18:23
    Kada
    će umetnici ono ruglo na mestu " kurala " napokon
    zamenit nečim čestitim? Da nas ne brukaju pred svetom ukoro stize EXIT.
  • R49

    07.05.2021 17:35
    Stalni izvor frustracije
    Murali su lepi, ali podložni dodatnim intervencijama i u tom slučaju predstavljaju ruglo. Njihovo održavanje nije jeftino, a zaštita nemoguća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.