Fusion bina na Exitu: Od Mančestera do Balkana

Svakog jula, Fusion bina na EXIT festivalu publici na Petrovaradinskoj tvrđavi isporuči miks muzičkih žanrova.
I ovog leta, od 4. do 7. jula, okupiće brojna kultna imena, ali i heroje novih generacija, a nastupe su potvrdili nekadašnja pevačica grupe Nightwish Tarja Turunen, britanski ska sastav The Selecter, kao i novosadski pankeri Atheist Rap. Da na Fusionu po tradiciji nikad ne manjka rep žanra pobrinuće se uvek britka Sajsi MC i hip-hop trio Bad Copy. Njima se pridružio i Svemirko, bend specifičnog zvuka koji je trenutno u žiži regionalne pažnje. Tu su još i mančesterska indie četvorka The K’s, te cela plejada regionalnih bendova koju čine Eyesburn, Samostalni referenti, Elvis Jackson, Kal, Sixth June, Mongooz And The Magnet, ABOP i Raiven, te novi makedonski dramsko-muzički projekat Crnila Remix. I ovog leta na Fusion bini nastupiće i Zvonko Bogdan.
 
Prvog dana festivala, 4. jula, kada nastupa kultni ska sastav The Selecter, EXIT će na ovoj bini ugostiti i Samostalne referente, sastav koji već 23 godine osvaja svojom plesnom mešavinom punk i ska muzike, a ove godine objaviće novi album. Istog dana, sveže lice regionalnog elektropopa, slovenačka umetnica Raiven publici će predstaviti svoje pesme, među kojima i "Sijaj" i "Jadra" koje zajedno imaju gotovo pola miliona YouTube pregleda.
 
 
Idućeg dana, u petak, 5. jula, čuvenu muzičku inovativnost i talenat Mančestera pokazaće The K’s, indie četvorka koja je skrenula pažnju na sebe debi singlom "Sarajevo". Istog dana nastupiće slovenački bend Elvis Jackson, koji već 20 godina priređuje nastupe nabijene energijom i u čijim pesmama se prepliću ska, punk, reggae, metal i rock. Za jake gitarske rifove drugog dana festivala biće zadužen multikulturalni sastav Mongooz And The Magnet, čiji su članovi poreklom iz Mađarske, Norveške i Irske, a za čiji je proboj na muzičkoj sceni zaslužan njihov rock blues zvuk koji osvaja na prvo slušanje.
 
Trećeg dana festivala, scena će biti rezervisana za Eyesburn koji ove godine obeležava 20 godina od prvog velikog nastupa, a prošlog meseca održali su dugoočekivani povratnički koncert. Synthpop talase u subotu doneće domaći dvojac Sixth June koji je bazu fanova u Srbiji i šire, između ostalog u Nemačkoj, stekao pesmama kao što je "Drowning" koja broji gotovo 700 hiljada YouTube pregleda, a do kraja godine očekuje se njihovo novo izdanje. Muzičko šarenilo na Fusion bini tog dana demonstriraće i beogradski sastav Kal, čiji su pravac pojedini inostrani kritičari opisali kao Rock’n'Roma i koji ih je doveo na scene poznatih festivala, poput danskog Roskilda i mađarskog Szigeta. Eksperimentalnu stranu muzike, i umetnosti uopšte, publici će prikazati Crnila Remix, prva hip-hop predstava u regionu. Ovaj drugačiji pogled na klasičnu dramu, koju u originalu potpisuje makedonski dramaturg Kole Časule, postavljen je u kontekst modernog hip-hop albuma sa tekstovima makedonske grupe "Zad Agolot".
 
 
Na samoj završnici festivala, u nedelju, 7. jula, publiku očekuje elektropop sastav iz Hrvatske, Svemirko. Ova petorka synth zvuka svoju bazu fanova okupila je albumima "Vanilija" i "Tunguzija", a pesme poput "Žena od vanilije" i "Miris grada" imaju više od 200 hiljada Youtube pregleda. Iz komšiluka stiže i audiovizuelni sastav ABOP, koji će publiku naterati na pokret svojom elektronskom muzikom koju uživo izvode. Ovih pet vrsnih muzičara nedavno su nominovani za Berlin Music Video Awards za spot "Right Now". Nakon dve godine, na binu EXIT festivala, vraća se Zvonko Bogdan.
 
Aktuelne cene još u petak
 
Zbog velikog interesovanja za EXIT, četvorodnevna (4-7. jul) ulaznica za festival po ceni od 6.490 dinara, što predstavlja 55% uštede, biće u prodaji najkasnije do petka, 12. aprila, do ponoći. Nakon toga, cena kompleta ulaznica za EXIT biće viša. 
 
Cena ulaznica za prvi festivalski dan, kada nastupa The Cure, iznosi 2.990 dinara za parter i 4.990 dinara za Fan pit, dok je cena Gold VIP dnevnih ulaznica za 4. jul 12.000 dinara. Ulaznice za EXIT mogu se nabaviti preko stranice exitfest.org i putem prodajne mreže Gigs Tix.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Exit