Bojkot dodele Oskara zbog diskriminacije

Afroamerički reditelj Spajk Li i glumica Džejda Pinket Smit izjavili su danas da će bojkotovati narednu dodelu Oskara u znak protesta što nijedan crni umetnik nije nominovan za nagrade Američke filmske akademije.

Kao ni prošle, tako ni ove godine na listi nominovanih za najprestižnija filmska priznanja nije se našao nijedan crni glumac.

"Kako je moguće da drugu godinu za redom svih 20 takmičara u glumačkim kategorijama budu belci? A da ne spominjemo druge branše", izjavio je reditelj filmova kao što su "Učini pravu stvar" i "Chi-Raq". "Četrdeset belih glumaca za dve godine i nijedan obojen", istakao je Li kome je u novembru dodeljen počasni Oskar za životno delo.

On je napomenuo da njegova odluka da ne prisustvuje dodeli ni u kom slučaju ne predstavlja uvredu za domaćina i producenta svečanosti, Krisa Roka i Redžibalda Hadlina, koji su obojica crnci, kao ni za zvaničnike Američke akademije filmske umetnosti i nauka.

Pinket Smit, široj publici poznata po filmovima "The Matrix Reloaded", "Collateral" i "Magic Mike XXL", takođe je najavila da se neće pojaviti na dodeli, niti će je pratiti na televiziji.

"Možda je vreme da povučemo svoje resurse i vratimo ih našoj zajednici, i pravimo programe za nas same, programe u kojima ćemo biti priznati na način koji nama dolikuje, a koji su isto tako dobri kao takozvani mejnstrim programi", kazala je glumica.

Njen suprug Vil Smit, koji glumi patologa u filmu "Potres", o povredama igrača američkog fudbala, i Idris Elba, koji tumači lik afričkog ratnog vođu u drami "Zveri bez nacije", su među crnim glumcima koji su ove godine ignorisani od strane Američke filmske akademije.

Glumci i reditelj filma "Straight Outta Compton" o hip-hop muzičarima, takođe, su izostavljeni iz trke za Oskare.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.