U Akademiji za dodelu Oskara biće 50 odsto žena

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka koja dodeljuje prestižni Oskar, redovno kritikovana da ima suviše muškaraca i belaca, saopštila je spisak 842 imena pozvanih da se pridruže toj kulturnoj instituciji, u kojoj će biti 50 odsto žena i 20 odsto ljudi raznih manjina.
U Akademiji za dodelu Oskara biće 50 odsto žena
Foto: Pixabay
Među novim članovima nalaze se Lejdi Gaga, Žan-Luj Trentinjan i Žozijan Balasko. To je prvi put u istoriji Akademije da se regrutuje 50 odsto žena. Prošle godine ih je bilo 49 odsto.
 
Na spisku se nalaze i Sterling K. Braun, Vinston Djuk i Letisija Rajt. Očekuje se da će svi kandidati na spisku prihvatiti članstvo.
 
Akademija je poslednjih godina kritikovana zbog elitizma i nedostatka rasne i etničke raznovrsnosti.
 
Ta kulturna institucija je od tada uvela novine i promene, među kojima je pomeranje datuma dodele Oskara kao i skraćivanje ceremonije za koju su mnogi smatrali da traje suviše dugo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.