Ovo su najgledaniji domaći filmovi u 2019. godini

Film "Taksi bluz" koji je premijerno prikazan 16. januara 2019. u Sava centru najgledaniji je domaći film u godini iza nas.
Uzbudljivu, romantičnu komediju, u kojoj glavnog junaka Marka, simpatičnog, propalog dramaturga, koji godinama radi kao taksista tumači Andrija Milošević, u bioskopima širom Srbije pogledalo je više od 270.000 ljudi.
 
Iako se pred publikom našao samo dva meseca posle "Taksi bluza", to nije sprečilo ostvarenje "Balkanska međa" da zauzme visoku drugu poziciju. Film govori o desantu na aerodrom Slatina u Prištini, koji je ruska jedinica iz sastava Sfora zauzela neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma. Londonski Tajms ga je ocenio kao rusku propagandu, remetilački faktor za mir u regionu, te uradak koji bi možda trebalo cenzurisati. Povodom optužbi lista na račun filma za Danas su govorili filmski kritičari Dimitrije Vojnov, Zoran Janković i Đorđe Bajić.
 
Prema podacima Filmskog centra Srbije, treće mesto zauzela je "Vojna akademija 5", koju je pogledalo oko 92.000 gledalaca. Distribuirala ga je produkcijska kuća Art Vista, kao i prethodna dva ostvarenja. Omiljeni filmski i televizijski junaci u novom nastavku reditelja Dejana Zečevića, prolaze kroz nove izazove, od poslovnih do emotivnih, poput kapetana Danijela Stošića koji pokušava da se vrati letenju, borbe za opstanak veze Roksande i Vasiljevića, ali i borbe za potomstvo Šaše i Klisure.
 
Krimi komedija "Ekipa", našla se na četvrtom mestu. Glavni lik je fudbaler Partizana, koji inače voli Zvezdu, a glumačka ekipa jednako je impresivna poput fudbalskih kojima se bave: Srđan Žika Todorović, Ljubomir Bandović, Dragan Jovanović, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, Miloš Timotijević, Ratko Tankosić, Ivana Dudić, Ivan Ivanović Đus, Anđela Jovanović i drugi.
 
Peti najgledaniji film u 2019. je rediteljski prvenac Gordana Kičića "Realna priča", koji se od 14. novembra nalazi na repertoaru u bioskopima. Emotivna saga o imaginarnom glumcu Veljku Radisavljeviću koji veruje da se ceo svet urotio protiv njega, prikazuje život partnera (Gordan Kičić i Nina Janković) koji nailazе na bračne i druge životne probleme.
 
"U osnovi, to je melodrama uvijena u komediju i svakako najtopliji film ove zime", izjavio je Gordan Kičić na premijeri.
 
Film "Kralj Petar I" koji je distribuirala kuća MCF MegaComFilm, zauzeo je šesto mesto, s tim da je premijerno prikazan još u decembru 2018. godine. Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije odlučio je da film "Kralj Petar I", u režiji Petra Ristovskog, bude kandidat Srbije za nagradu Oskar u 2019. godini, u kategoriji "Međunarodni film".
 
Taramount koji je distribuirao "Ajvar", debitantsko ostvarenje Ane Marije Rossi, najkraće se nalazi u bioskopima, a zauzeo je sedmo mesto na listi najgledanijih filmova. Prema podacima ove kuće, od 11. decembra videlo ga je preko 27.000 gledalaca.
 
"To je priča o ljubavi između dvoje ljudi u četrdesetim godinama koji su dugo zajedno, nemaju decu, odselili su se iz Srbije, pristojno žive u Stokholmu i nalaze se na najvećoj životnoj prekretnici do sada. Bavila sam se onim delom odnosa kada je teško, kada ne znaš kuda ćeš, kada nema lakih rešenja, i kada smo ogoljeni", ispričala je rediteljka na konferenciji za novinare, dodajući da je inspiraciju pronašla u domenu privatnog, ali da je ono što se vidi u filmu vrlo prepoznatljivo i lako čitljivo za gledaoce.
 
Nataša Ninković je za interpretaciju svoje filmske junakinje Vide ove godine nagrađena "Caricom Teodorom", dok je njen partner u filmu Sergej Trifunović (Bane), takođe na ovogodišnjem Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu za svoju ulogu dobio "Cara Konstantina" kao najbolji glumac.
 
Film "Šavovi" Miroslava Terzića našao se na osmom mestu, a rađen je prema istinitoj priči i nagrađen je na Berlinskom filmskom festivalu. U pitanju je priča sa elementima trilera i medoframe, koja se bavi bebama nestalim iz porodilišta koje su godinama, prema svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane za usvajanje. Scenario je inspirisan svedočenjem krojačice iz Beograda, koja skoro dve godine traga za svojim "umrlim sinom".
  • Filmofil

    04.01.2020 19:11
    Ovi negativni komentari nemaju veze sa mozgom. Pljuju na bazi pretpostavki.
    Slabo gledam domaće filmove još od Dragojevića ali Realna priča i Ajvar su sigurno odlični i svi treba da pogledaju jer se tiču komunikacije i partnerskih odnosa.
    Trejleri uvek postoje ali u svetu trejleri nisu kao što su bili i dešava se da loše predstave sasvim dobar film.
    Uživanje u filmu ne znači da se dugo pamti i obrnuto a ovi su definitivno i odličbo urađeni i duboki i moćni.
    Ali filmovi su i stvar ukusa. Ovi su za one koji vole romantično realne savremene poučne priče.
  • Orwell Vegan

    03.01.2020 10:56
    Istina
    Odvratni domaci filmovi.
  • Preporuke

    02.01.2020 23:28
    Obožavam Kičića i Trifunovića, a ni Andrija Milošević nije loš. Takav mi je i utisak o filmovima. Preporučujem.
    Odlični scenariji, režije, glumci.Verovatno su i ostali dobri.
    Naša filmska industrija je bila jedna od najboljih u svetu. Priznali to javno Amerikanci. Neka naši snimaju i rade na osvajanju stranog tržišta. Film je najbolja spoljna politika.
    Drago mi je da je Kičić izazvao oduševljenje u Austriji. Film rastura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.