Kritičari proglasili "Dnevnik Diane Budisavljević" za najbolji film u Hrvatskoj 2019.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodelilo je filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke i scenaristkinje Dane Budisavljević svoju godišnju nagradu "Oktavijan" za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini.
"Ovo je trinaesta nagrada mom filmu, stvarno je nisam očekivala, drago mi je da su mi je dodelili kritičari", rekla je Dana Budisavljević na uručenju nagrade u Kulturnom centru Mesnička.
 
Poručila je kolegama rediteljima da se ne boje istorijskih tema jer je "istorija nepresušan izvor dobrih priča".
 
Hrvatski kritičari, njih 21, ocenili su 14 filmova, a laureatu su dali prosečnu ocenu 4,29.
 
"Dnevnik Diane Budisavljević" je priča o zaboravljenoj heroini Drugog svetskog rata, Austrijanki koja je živela u Zagrebu i nije htela da zatvori oči pred strahotama koje su se događale, te je s prijateljima i saradnicima organizovala spasavanje hiljada srpske dece iz ustaških logora.
 
"Reč je o inovativnom i za hrvatske okvire izuzetno vrednom i važnom filmskom ostvarenju koji svetlima projektora donosi zaboravljenu priču o ljudskosti i građanskoj hrabrosti u doba kada su životne niti bile bestidno lako i bespoštedno kidane", piše u obrazloženju kritičara.
 
Film, nastao u produkciji "Hulahopa", osvojio je šest nagrada na Pulskom filmskom festivalu, među kojima je i "Velika zlatna arena" za najbolji film, a nagrađen je, između ostalog, u nemačkom Kotbusu, Beogradu i Zagrebu.
 
Na drugom mestu po broju bodova za godišnju nagradu kritičara Hrvatske je film "Sam samcat" Bobe Jelčića (ocena 3,52), a na trećem "Moj dida je pao s Marsa" Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića (3,16).
 
Najlošije je prošao, u hrvatskim bioskopima najgledaniji film u prošloj godini, "General" Antuna Vrdoljaka, s ocenom 1,38.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.