"Oazi" Ivana Ikića nagrada u Veneciji u sekciji "Dani autora"

Potresna priča "Oaza" Ivana Ikića bio je jedini predstavnik Srbije u Veneciji, a s popularne Mostre se vraća s nagradom za najbolji evropski film u sekciji "Dani autora" koju dodeljuje mreža Evropa sinemas.
Žiri je u obrazloženju istakao da je ovo prelepo snimljen i veoma poetičan film, u kojem reditelj svoje glumce naturščike tretira s velikom pažnjom i poštovanjem, a oni mu uzvraćaju izuzetno snažnom i prirodnom izvedbom.
 
"Od sveg srca čestitamo reditelju i ekipi, a posebno glavnim glumcima - devojkama i mladićima iz Doma za decu i mlade Sremčica. Oni su se već učešćem u ovom filmu izborili za delić pažnje koju zaslužuju, a nadamo se da će ova nagrada dodatno baciti svetlo na njih. Zbog toga smo i pravili ovaj film. Nadamo se da će uskoro naši mladi glumci moći da putuju na neki od festivala i neposredno dožive reakcije publike", poručuju producenti Milan i Marija Stojanović.
 
Ikić je pre puta u Veneciju kazao da će njegovo ostvarenje osobe sa posebnim potrebama učiniti vidljivijim u našem društvu.
 
Ikićevo ostvarenje je drugi srpski film koji je tokom 2020. godine imao premijeru na jednom festivalu A kategorije, nakon što je "Otac" Srdana Golubovića u februaru premijerno prikazan u Berlinu.
 
U filmu glavne uloge igraju debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.
 
Ikić naglašava da su Zenuni, Marković i Novakov mladi ljudi koji su prvi put u životu dobili priliku da nešto rade.
 
"Prošao sam kroz domove za osobe sa posebnim potrebama u potrazi za glavnim protagonistima filma. Uspeo sam da odaberem mlade ljude za koje sam procenio da će sa uspehom odigrati likove u filmu. Nijednog momenta nisam imao ideju da igraju sami sebe. Njih troje su osobe sa posebnim potrebama, ali smo prošli specijalnu radionicu gde su učili da glume i na kraju smo zajedno uspeli da napravimo film", kazao je Ikić.
  • Salajka

    13.09.2020 15:42
    kultura neskodi(treba je vise)
    Predivna vest za sve nas koji se davimo u Srbiji, punoj olosa,monstruoznih siledzija, politicara koji samo lazu i kradu od naroda i ove zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.