Radoš Bajić počeo da snima film o Draži Mihailoviću i operaciji Halijard

Snimanje igranog filma "Heroji Halijarda" i istovremeno mini TV serije "Vazdušni most", prema scenariju i režiji Radoša Bajića, počelo je u subotu u selu Nemenikuće na obroncima Kosmaja.
To je saopštila je izvršna produkcija projekta - kuća "Constrast Studios".
 
U saradnji sa kompanijom Telekom Srbija i Radio-televizijom Srbije, projekat je okupio glumačku ekipu koju predvode Žarko Laušević, Petar Božović, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, i mnogi drugi.
 
Težište igranog filma "Heroji Halijarda" je ratna drama inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu "Operacija Halijard".
 
U ovoj akciji, u leto 1944. godine, srpski narod je spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota. Narod je bio predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, a pilote su spasavali sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora.
 
TV serija 'Vazdušni most', od šest jednočasovnih epizoda, za svoj centralni motiv takođe ima priču o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobodom, podelama i raskolima - o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih i velikih oteta srpskom narodu, navode u "Contrast Studios".
 
"Na scenariju sam radio više od tri godine", naglasio je Bajić, koji je realizovao seriju od 10 epizoda "Ravna Gora". "Ogromnu pomoć su mi pružili i dali nemerljiv kreativni doprinos koscenaristi, veliki dramski pisac Dušan Kovačević i mladi i izuzetno talentovani dramaturg Strahinja Madžarević. Trudićemo se da oživimo dramatično vreme u leto 1944. godine u Srbiji, kada se srpski narod našao pred jednim od najvećih iskušenja u svojoj istoriji", istakao je autor projekta.
 
Film "Heroji Halijarda" realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade.
 
Snimanje filma i TV serije odvijaće se u dve faze - tokom 2021. godine na Kosmaju i planini Rudnik, a 2022. u Pranjanima i na lokalitetima Suvobora i Ravne Gore.
 
Premijera filma planirana je za proleće 2023. godine, dok će prikazivanje TV serije biti na jesen iste godine na programima Radio-televizije Srbije i kanala Superstar TV.
  • Andja

    11.06.2022 20:30
    Mnogo se radujem filmu i svaka cast Radosu na odabranoj tematici!
  • Nina

    23.04.2022 14:10
    Hvala vam Radose za neumoran rad i sjajne filmove i serije koje nam donosite!
  • Njoca

    02.04.2022 13:48
    Bice ovo prvoklasan film nemam sumnji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.