Otvoreni Filmski susreti u Nišu, nagrada za životno delo uručena Ljiljani Blagojević

Filmski susreti otvoreni su sinoć na Letnjoj pozornici u Nišu simboličnim uručenjem ključeva grada glumcima i dodelom nagrade "Pavle Vuisić" za životno delo.
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na otvaranju predala ključeve grada ovogodišnjoj predsednici žirija Ljiljani Dragutinović, a umetnički direktor 56. po redu festivala glumačkih ostvarenja Vladan Živković je nagradu "Pavle Vuisić" uručio Ljiljani Blagojević.
 
Udruženje filmskih glumaca Srbije ranije je saopštilo da je Ljiljani Blagojević nagrada pripala za dostignuća u glumačkoj karijeri dugoj 43 godina, tokom koje je snimila više od 50 filmova i odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.
 
Primajući nagradu, Blagojević je kazala da će nagradu "Pavle Vuisić" nositi sa "čašću i zahvalnošću".
 
Ona je rekla da "postoje vremena nevremena kada glasni potisnu tihe, nepametni nadglasaju mudrace, umetnost zanemi pred navalom buke i besa silikonskih varvara i njihovog primitivizma, kada istinsku lepotu i snagu stvaralaštva proglase za stranputicu".
 
"Zato su ovakve nagrade važne, da se naslone na autoritet onoga čije ime nose, snagu njegovog talenta, raskoš njegovog umeća. Sve dok iza sebe imamo tvrđavu čiji je jedan od bastiona bio Pavle Vuisić lakše nam je u toj borbi i verujemo da ćemo pobediti", istakla je Blagojević.
 
Gospodin Pavle Vuisić, dodala je Blagojević, bio je čovek koji je kao Da Vinči znao bukvalno sve o svom poslu.
 
"Znao je da napiše pesmu, da da savet, upeca ribu, zapeva glasno i razvije prezir prema skorojevićima i primitivcima. Zato je i nagrada koja nosi njegovo ime velika i nosiću je sa čašću i zahvalnošću", izjavila je Blagojević.
 
 
Prve festivalske večeri na programu je bio film "Toma" koji govori o životu pevača Tome Zdravkovića.
 
Do 27. avgusta kada se festival zatvara publika u Nišu moći će u zvaničnoj konkurenciji za nagrade da pogleda 11 filmova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.