Pedeset godina Kjubrikove "Paklene pomorandže"

Iako je od premijere filma "Paklena pomorandža" Stenlija Kjubrika prošlo 50 godina, ovo ostvarenje i dalje izaziva debate među filmofilima.
Jedan je od najboljih, ali i najkontroverznijih filmova svih vremena.
 
Mračna satira Entonija Bardžisa "Paklena pomorandža" objavljena je 1962. godine, kao priča od 21 poglavlja o tinejdžerskoj naklonjenosti ekstremnom nasilju i antidruštvenom ponašanju.
 
Knjiga je doživela mešovite kritike, ali ju je zasenila filmska adaptacija Stenlija Kjubrika 1971. godine, sa Malkolmom Mekdauelom u naslovnoj ulozi, podseća RTS.
Pedeset godina kasnije, "Paklena pomorandža" jednako je briljantna i uticajna kao i prvog dana. 
 
Vizija budućnosti kao iz noćnih mora, postala je klasik i savremene književnosti i filmske umetnosti.
Nakon božićne premijere 1971. godine, film je zabranjen u nekoliko zemalja, a sam Kjubrik je zahtevao da film bude povučen iz britanskih bioskopa 1973. godine.
 
Povezivan sa stvarnim silovanjima i ubistvima, film je doveo do toga da je Kjubriku prećeno smrću, što je zahtevalo celodnevno obezbeđenje njegove zabačene kuće u Hertfordširu.
 
 
Novine su bile ispunjene groznim pričama o zločinima inspirisanim filmom, a termin "odbrana Paklene pomorandže" postao je zvaničan izraz u sudnicama.
 
Kjubrik je, naravno, negirao uticaj filma na počinjena nasilja. Tvrdio je da umetnost preoblikuje život, ali ga ne stvara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.