Rezultati konkursa Filmskog centra Srbije: Finansijska podrška za 15 novih filmova

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu kojim je podržano 15 ostvarenja.
Rezultati konkursa Filmskog centra Srbije: Finansijska podrška za 15 novih filmova
Foto: Pixabay (ilustracija)
Filmski centar Srbije (FCS) saopštio je da su određena sredstava u kategorijima finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija, sufinansiranje proizvodnje domaćih eksperimentalnih filmova i video arta i sufinansiranje razvoja projekata domaćih kratkih igranih filmova.

Na konkurs FCS-a za finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija prijavljen je 71 projekat, a podržano je sedam, na osnovu odluke Komisije FCS-a u kojoj su Ljubica Arsić, Nenad Pavlović, Marko Ðorđević, Dušan Spasojević i Ivica Vidanović.

Podržani su dugometražni igrani filmovi "Ale i bauci" Ljubice Luković, "Gašpar" Nedeljka Kovačića i Dušana Ivanovića, "Priča moje majke" Mirka Rudića, "(E)Migranti" Katarine Koljević i "Kuća za ptice" autorke Lore Džolić.
 
FCS je saopštio da su podržani i dugometražni dokumentarni filmovi "Razgovor" autora Miloša Pušića i "Dodirni mi kolena" Bojane Babić i Anđele Dubljević.
 
Na konkursu FCS-a za sufinansiranje proizvodnje domaćih eksperimentalnih filmova i video arta podržano je pet od prijavljenih 17 projekata.
 
Odlučivala je Komisija FCS-a u kojoj su Milica Lapčević, Ivan Bakrač, Igor Toholj, Filip Markovinović i Nemanja Babić.
 
Podržan je esejistički eksperimentalni film "Maga 1909" autorke Branke Pavlović i video art "Ženska koreografija" Dragane Žarevac.
 
Tu su i alternativni filmovi "I da nađem izlaz" Savine Smederevac, "Naše teritorije BB" Gorane Jovanović i "Vogue Booth Banovci" Aleksandrije Ajduković.
 
Komisija FCS-a u kojoj su Nemanja Ćipranić, Bojana Andrić, Filip Martinović, Pavle Vučković i Srđan Savić odabrala je tri od 30 projekata na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova.
 
Odabrani su "Orkestar" reditelja Ðorđa Markovića, "Kalafon" Vuka Bogdanovića i "Cvat" Tamare Broćić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.