VIDEO: Saudijska Arabija traži od Netfliksa da ukloni sadržaj koji krši islamske vrednosti

Zalivske države zahtevaju od Netfliksa da ukloni sav sadržaj za koji one smatraju da krši "islamske i društvene vrednosti i načela", pišu saudijski mediji.
Nedavno objavljeni sadržaj, uključujući i onaj namenjen deci, u suprotnosti je s propisima, upozoravaju u saopštenju medijski nadzornici Veća za saradnju arapskih zemalja Zaliva.
Saudijska državna televizija Al Ekhbariya u nedavnom prilogu prikazala je zamućene isečke iz animiranog serijala "Jurassic World: Camp Cretaceous", u kojem se dve tinejdžerke zaljube jedna u drugu i ljube se. Snimak iz francuskog filma "Cuties" takođe je cenzurisan u prilogu ove televizije. 
Napisali su da je Netfliks "kinematografski paravan za nemoralne poruke koje prete zdravom odgoju dece". U drugom videu objavljenom na stranici Al Ekhbariye navodi se da Netfliks "promoviše homoseksualnost preteranim fokusiranjem na homoseksualce". Kanal je takođe intervjuisao i javne osobe koje su iznele slične optužbe i koje pozivaju vlasti da preduzmu hitne mere.
 
"Netfliks je kontaktiran da ukloni ovaj sadržaj, uključujući sadržaj usmeren na decu, i da osigura poštovanje zakona", stoji u izjavi Generalne saudijske komisije za audiovizuelne medije i GCC-ovog odbora zvaničnika elektronskih medija.
 
 
Upozoravaju da će vlasti pratiti usklađenost s direktivama, a u slučaju da sadržaj koji krši prava nastavi da se emituje, biće preduzete zakonske mere. 
 
Netfliks još nije odgovorio na ove optužbe.
 
Iako Saudijska Arabija nema zakone koji se tiču ​​seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, seksualni odnosi van braka, uključujući homoseksualni, strogo su zabranjeni. Početkom godine u bioskopima u Saudijskoj Arabiji nije se prikazivao film "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" nakon što je Dizni odbio zahtev saudijskih vlasti da ukine ono što oni nazivaju "LGBTQ referencama". 
  • mrva

    08.09.2022 20:50
    Zasto neko mora da postuje tudje vrednosti? Imas svoj vrednosni sistem (nakaradan da se razumemo kada je religija u pitanju) a onda insistiras da se tom istom sistemu priklone drugi. Najobičnija sebičnost, netolerancija i ograničenost, ali svakako i stvar ugroženosti i nesigurnosti u sopstvena uverenja čim su toliko osetljiva spram tuđeg mišljenja.
  • Hm

    07.09.2022 20:37
    Hm
    Oni i Rusi najpametniji.
  • Bee Bee

    07.09.2022 09:57
    Sada ce veliki borci za prava da uklone, jer ipak, pare su pare.
    Isto kao i za logo/znakove svetskih firmi za vreme prajda (meseca u kojem je prajd).
    Svuda budu duginih boja, dok su za Saudijsku nepromenjeni.

    Vazne pare, naravno.
    Ljudska prava, bore se koliko i Jelena Djokovic. Samo na papiru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.