VIDEO: Počinje peta sezona "Krune", Netfliks zbog kritika morao da stavi upozorenje - to je fikcija

Peta sezona "Krune" u sredu će biti objavljena na Netfliksu koji je pod teretom burnih kritika o izvrtanju istine morao dodati upozorenje da se radi o fikciji.
Peta sezona, koja se objavljuje samo nekoliko nedelja nakon smrti kraljice Elizabete i stupanja na tron njenog sina Čarlsa Trećeg, prikazuje događaje u kraljevskoj porodici devedesetih godina prošlog veka. Radi se razdoblju dramatičnog razvoda princeze Dajane i tadašnjeg princa od Velsa, Čarlsa, njenog eksplozivnog intervjua u kojem otkriva preljube i njegovu aferu s Kamilom Parker Bouls i pogibije u saobraćajnoj nesreći u Parizu.
Prvi je protiv serije javno istupio bivši premijer Džon Mejdžor zbog toga što je prikazan njegov navodni razgovor s Čarlsom o zaveri protiv kraljice. Mejdžor je to nazvao "malicioznim senzacionalističkim budalaštinama" i poručio da tako nešto ni princu ni njemu ne bi palo na pamet.
Potom je za "okrutni senzacionalizam" autore serije optužila i legenda britanskog glumišta, dama Džudi Denč, osvajačica Oskara za ulogu Elizabete Prve u "Zaljubljenom Šekspiru".
 
"Niko ne veruje u umetničku slobodu više od mene, ali ovo ne može proći tek tako", kazala je.
 
 
Snaga kritika nagnala je Netfliks da brani i sebe i scenaristu Pitera Morgana.
 
"Nikad nije bilo zamišljeno da se serija smatra činjenicom nego zamišljanjem onoga što se moglo odigravati iza zatvorenih vrata."
 
I zvezde serije, poput Elizabet Debicki koja glumi Dajanu, branile su seriju.
 
"Meni je to dobra drama. Upozorenje gledaocima je postavljeno i idemo dalje."
 
Džonatan Prajs, koji glumi kraljičinog supruga princa Filipa, čak je i kritikovao kolege.
 
"Jako sam razočaran kolegama. Velika većina ljudi zna da je to drama. Pa gledaju je već četiri sezone", rekao je Prajs nakon što su ugledne britanske glumice Ajlin Etkins i Harijet Valter, koje su obe glumile u ranijim sezonama, iskazale rezerve prema petoj.
 
Ali pošto je većina likova iz serije još živa, i upozorenje gledaocima moglo bi biti premalo kritičarima koji Morgana optužuju za protivmonarhijsku agendu.
 
Televizijski kritičar Kristofer Stivens, koji je unapred odgledao petu sezonu, napisao je ove nedelje da je šokantno vidljivo koliko je scenario pakostan. Peta sezona, kaže, neprepoznatljiva je u poređenju s prvim sezonama.
 
"Današnja Kruna je ogoljeno republikanska i koristi sablažnjivost kao glavni argument protiv monarhije", napisao je Stivens u "Dejli Mejlu".
 
Pisac i kraljevski biograf Vilijam Šokros kaže da je radnja namerno takva kako bi nanela štetu monarhiji.
 
"Mislim da autorima mnogi veruju, zašto ne bi? To je izvrsno producirana serija. I krajnje je nepošteno da se time koriste."
 
Tvrdi da Netfliks koristi jedinstvenu poziciju kraljevske porodice.
 
"Gotovo svaka druga porodica bi im poslala prigovor ili ih tužila. Kraljevska porodica nema tu mogućnost."
 
Filip Marfi, istoričar s londonskog univerziteta, kaže da je kraljevska porodica delimično sama za to kriva.
 
"Uložili su neverovatne napore da istoričarima spreče pristup dokumentima o kraljičinoj vladavini. Ako naučnici nisu u mogućnosti da pišu tačnu istoriju monarhije, otvaraju vrata dramaturzima da pišu svoje viđenje", zaključuje Marfi.

Teme

Kruna

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.