VIDEO: Stanovnici Severne Koreje rizikuju robiju ako gledaju ove južnokorejske serije

Redak snimak koji je dobio BBC pokazuje kako Severna Koreja javno osuđuje dvojicu tinejdžera na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih serija.
Snimak, za koji se pretpostavlja da je nastao 2022. godine, prikazuje dvojicu 16-godišnjaka s lisicama na rukama pred stotinama učenika na otvorenom stadionu. Na snimku se takođe vide uniformisani policajci koji su prekorili tinejdžere jer nisu "duboko razmislili o svojim greškama".
 
Južnokorejska zabava, uključujući televizijske serije, zabranjena je na severu. Uprkos tome, neki su spremni da rizikuju strogu kaznu kako bi pristupili južnokorejskim serijama koje imaju ogromnu svetsku publiku. Ovo su neki od najpoznatijih južnokorejskih televizijskih proizvoda zbog kojih su njihovi severni susedi spremni da odu na robiju.
Squid Game
 
Priča o grupi očajnika koji su zbog nagomilanih dugova prihvatili da učestvuju u šest smrtonosnih dečjih igara kako bi osvojili 45,6 milijardi vona (oko 34 miliona evra) osvojila je gledaoce širom sveta, postavši najgledanija Netfliksova serija svih vremena.
 
 
Autori serije ne gube vreme pa već prva runda završava s gomilom leševa, a iz epizode u epizodu igra postaje sve napetija i brutalnija. "Squid Game" je osvojio tri Zlatna globusa, uključujući onaj za najbolju TV dramu, ali severnokorejska javnost bila je jako kritična prema seriji.
"Squid Game tera ljude da shvate tužnu stvarnost zverskog južnokorejskog društva u kojem su ljudska bića izložena nehumanim uslovima, a njihova je ljudskost izbrisana", stoji u jednom severnokorejskom novinskom članku.
 
Extraordinary Attorney Woo
 
Genijalna advokatica Woo Young-woo počinje da radi u vrhunskoj advokatskoj firmi i hvata se ukoštac s izazovima u sudnici, kao i van nje. Young-woo je prva advokatica s Aspergerovim sindromom, a može se pohvaliti visokim koeficijentom inteligencije, impresivnim pamćenjem i kreativnim procesom razmišljanja.
 
 
Serija se prikazivala na južnokorejskoj televiziji ENA, a do treće epizode dotigla je nacionalnu gledanost od četiri odsto i tako postavila rekord za najveću gledanost u istoriji ENA-e. Takođe, postala je "šesta najpopularnija neengleska serija svih vremena" na Netfliksu i provela je "20 nedelja na Globalnoj listi 10 najboljih neengleskih serija".
 
All of Us Are Dead
 
Ovaj uzbudljivi zombi triler nudi jedinstven žanrovski spin, a prati grupu srednjoškolaca dok zombi apokalipsa dolazi u njihovu školu. Deca su prepuštena sama sebi dok se drugovi iz razreda brzo vraćaju kao živi mrtvaci.
 
 
Takođe, vidimo kako se nose s izazovom preživljavanja dok dobijamo priče o roditeljima i političarima koji se nose s virusom van škole. Najzanimljiviji deo je kako se klasični srednjoškolski motivi (simpatije, nasilnici, itd.) kombinuju sa postapokaliptičnim zapletima.
 
Crash Landing on You
 
Južnokorejsku naslednicu Yoon Se-ri uhvati oluja dok leti paraglajdingom i nađe se odbačena s kursa, u Severnoj Koreji. Se-ri tada nailazi na Ri Jeong-hyeoka, kapetana severnokorejskih specijalnih snaga i člana severnokorejske elitne porodice. Kapetan Ri naposletku skuje plan da Se-ri vrati u Južnu Koreju uz pomoć njegove vojne jedinice, ali ne pre nego što se svi uhvate ukoštac s preprekama koje im se nalaze na putu.
 
 
"Crash Landing on You" je drama koja spaja romantiku s komedijom i na kraju pripoveda priču o dvoje zaljubljenih. Ljubavna priča je oduševila gledaoce pa je serija postala druga najgledanija korejska drama u istoriji kablovske televizije tvN.
Kingdom
 
Južnokorejske televizijske serije veoma su dobre u dva žanra - istorijskom epu i zombi hororu. Kada spojite ta dva dobićete prvu Netfliksovu originalnu dramu koja je postala međunarodni hit. "Kingdom" je smešten u dinastiju Joseon oko 1600-ih i prati kraljevog vanbračnog sina, čiji je presto ugrožen, njegovog odanog telohranitelja i lekarskog pomoćnika, koji se udružuju kako bi rešili misteriju bolesti koja se proširila kraljevstvom.
 
 
Dok se političke intrige odvijaju u pozadini, likovi pokušavaju da razumeju izbijanje misteriozne kuge istovremeno pokušavajući da pobegnu hordama zombija. Serija je mnogo sporija od prosečnog akcionog filma o zombijima, ali gledaoce drži pred ekranima s dosta neizvesnosti i istorijske fikcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.