Film "Oppenheimer" gradu Los Alamosu doneo veliki broj posetilaca

Film "Oppenheimer" Kristofera Nolana koji je već zaradio milijardu dolara, nije napunio samo džepove direktora holivudskih studija, već je doneo neočekivanu dobit i stanovnicima grada Los Alamosa.
Film, koji govori o izumu atomske bombe jedan je od favorita na ovogodišnjoj dodeli Oskara 10. marta.
 
Veći deo radnje odvija se u gradu Los Alamosu, izgrađenom blizu tajne laboratorije u Novom Meksiku podignutom na predlog fizičara  Roberta Openhajmera. Otkad je film počeo da se emituje u julu prošle godine turisti hrle na mesta poput "Oppenheimer House" i "Fuller Lodge", gde su nuklearni naučnici "partijali" da bi proslavili svoj uspeh - izradu atomske bombe.
Gradske vlasti kažu da je broj posetilaca tokom prošle godine porastao za 68 odsto.
 
"Još prošlog proleća uočili smo priliv velikog broja ljudi i pre nego što je film stigao u bioskope", rekla je Keti Anderson, turistički vodič lokalnog istorijskog društva, čiji su zaposleni morali da utrostruče broj dnevnih obilazaka.
 
"Ukoliko film osvoji  Oskara, verujem da će biti još veće interesovanje", dodala je.
Međutim, odnos između Los Alamosa i Openhajmera, kog u gradu još od milja zovu Opi, zamršen je. Turistički procvat mogao bi pomoći u prikupljanju dva miliona dolara potrebnih za obnovu stoletne kuće u kojoj je živela porodica Openhajmer, a preko joj je potrebna rekonstrukcija.
 
"Openhajmer je bio poznat po svojim martinijima i po tome što je bio vrlo dobar domaćin. Mnogo se istorije dogodilo upravo u ovim prostorima", rekao je istoričar Nacionalne laboratorije Los Alamosa Nik Luis.
 
Istovremeno se ne može pobeći od činjenice da su se dogodila razaranja koja su prouzrokovale atomske bombe osmišljene upravo u ovom gradu. U Los Alamosu i danas u istoj laboratoriji pod visokim sigurnosnim merama radi oko 15.000 naučnika i drugog osoblja. Kako je u filmu prikazano, na kraju je i Openhajmer postao vrlo glasan kritičar širenja nuklearne tehnologije za vreme Hladnog rata.
 
Kasnije je u knjizi "Američki Prometej" na kojoj se temelji Nolanov film i sam priznao da je on "odgovoran za uništenje toga prekrasnog mesta".
 
"Ovo nam govori da je i on bio čovek s manama, čovek koji je pravio greške. Bio je vrlo komplikovan. Bio je vrlo promišljen i mislim da je Nolan vrlo precizno opisao te Openhajmerove osobine", rekao je Luis.
 
Uprkos svemu Nolanova odluka da brojne scene snimi upravo u zgradama Los Alamosa u kojima su se i dogodile i u stvarnom životu, izazvala je veliko ushićenje među stanovništvom grada. U oglasu objavljenom u lokalnim novinama pozvani su pravi naučnici iz laboratorija da doprinesu stvaranju filma. 
Jedan od njih je Šejn Fogerti, astrofizičar i Nolanov obožavalac, koji je Kilijanu Marfiju i Robertu Dauniju Džunioru objašnjavao proces nuklearne fuzije i nastanak Meseca. Fogerti je rekao da je "Nolan povremeno sve prisutne morao da podseća da rade, da se smire jer treba krenuti na sledeću klapu".
 
A interes za Los Alamosom je postao toliko velik da je sve brojnijim turistima sve teže da rezervišu sto u jednom od malobrojnih restorana u gradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.